Με εκτεταμένα ρεπορτάζ καλύπτει ο γερμανικός Τύπος το αποτέλεσμα του χθεσινού δημοψηφίσματος που διεξήχθη στην Ελλάδα και στις επιπτώσεις του για το μέλλον της χώρας στην Ευρωζώνη.

«Τώρα η ΕΕ απειλείται με μια έντονη διαμάχη σχετικά με ένα Grexit», τιτλοφορείται η Die Welt, η οποία εξηγεί ότι μετά το «Οχι» των Ελλήνων μερικοί πολιτικοί ζητούν την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ενώ άλλοι τάσσονται υπέρ της συνέχισης των διαπραγματεύσεων.

Διερωτάται παράλληλα εάν φθάσουν οι ευρωπαϊκές χώρες στα όριά τους και θα οδηγήσουν την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης, ενώ εξηγεί ότι υπέρμαχος της πιο ήπιας στάσης είναι ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ενώ αντίθετα οι χώρες που αντιμετωπίζουν με μεγαλύτερη αυστηρότητα την κατάσταση είναι κυρίως η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Φινλανδία, οι χώρες της Βαλτικής και η Σλοβακία.

Υπογραμμίζει η εφημερίδα ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι ο πιο αποφασισμένος υπέρμαχος της σκληρής γραμμής.

«Έλλειψη κατανόησης και επιδοκιμασία από την υπόλοιπη Ευρώπη», είναι ο τίτλος της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt ενώ η Frankfurter Allgemeine τιτλοφορείται «Τώρα ξεκινούν πραγματικά τα προβλήματα της Ελλάδας».

Σημειώνει η εφημερίδα ότι η Ελλάδα ψήφισε «Οχι» και ελπίζει ότι θα κερδίσει υποχωρήσεις από την πλευρά των πιστωτών. Όμως όπως αναφέρει τώρα η χώρα αρχίζει να έχει μεγάλα προβλήματα με τη ρευστότητα.

«Μια χώρα λέει «Οχι», είναι ο τίτλος της Suddeutsche Zeitung που γράφει ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας είναι αγανακτισμένοι, η Ελλάδα είναι διχασμένη και το περιθώριο διαπραγματεύσεων μηδενικό.

Πρόσθέτει πως είναι εντυπωσιακό πώς η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε να προκαλέσει τόσες ζημιές με έναν και μόνο πολιτικό ελιγμό.

«Πολύ λυπηρό για το μέλλον της Ελλάδας», είναι ο τίτλος της εφημερίδας Die Zeit που επέλεξε ουσιαστικά για τίτλο το σχόλιο του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα.

«Τώρα ακολουθούν οι πικρές εβδομάδες», τιτλοφορείται το περιοδικό Der Spiegel. Με το «Οχι» στο δημοψήφισμα ο Έλληνας πρωθυπουργός θα ζητήσει μια καλύτερη συμφωνία από τους πιστωτές του, εξηγεί το περιοδικό. Σπάνια ένας πολιτικός έχει κάνει τόσο λάθος υπολογισμούς, εκτιμά, και επισημαίνει ότι η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη πλέον μοιάζει αναπόφευκτη και ο δρόμος προς τα εκεί δύσκολος.

Η εφημερίδα Bild με πανηγυρικό τόνο γράφει ότι η Ελλάδα ψήφισε το Grexit.