Υπάρχουν έρευνες επί ερευνών, συμβουλές ειδικών, μελέτες και διαπιστώσεις. Τίποτα απ’ αυτά δεν φέρνει την ευτυχία. Μια πρόσφατη μελέτη όμως του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ έχει ένα πόρισμα που την κάνει πιο φιλική προς τον χρήστη: «Η ευτυχία είναι κάτι που μαθαίνεται, όπως το γκολφ ή το σκι».

Είναι πλέον όλο και πιο εμφανές ότι ο νέος πυρετός του χρυσού δεν αφορά ούτε τα εκατομμύρια ούτε την αιώνια νεότητα. Το πιο περιζήτητο αγαθό έχει γίνει η ευτυχία –μια έννοια αφηρημένη, υποκειμενική και πολύ δύσκολο να προσδιοριστεί. Στο πέρασμα πολλών ετών δεν είναι λίγοι οι φοιτητές του Τμήματος Ψυχολογίας του Χάρβαρντ που έγιναν λίγο πιο ευτυχισμένοι, όχι μόνο επειδή σπούδαζαν σε ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, αλλά γιατί στην πραγματικότητα είχαν πάρει ένα μάθημα ζωής. Ο καθηγητής τους Ταλ Μπεν-Σαχάρ, ειδικός στη Θετική Ψυχολογία, είναι εκείνος που πιστεύει ότι η ευτυχία μαθαίνεται σαν ένα άθλημα: με καλή τεχνική και πρακτική.

Το κλειδί, υποστηρίζει, είναι «να απελευθερωθούμε από την τελειότητα. Από τον φόβο της αποτυχίας και από τις υπερβολικές προσδοκίες». Οπως λέει στους φοιτητές του, «η προσδοκία της απόλυτης ευτυχίας είναι εκείνο που δεν θα μας αφήσει ποτέ να χαρούμε». Προτείνει λοιπόν κάποια στοιχεία-κλειδιά που βρίσκονται με διαφορετική γλώσσα σε όλες τις θρησκείες και τις φιλοσοφίες του κόσμου. Για παράδειγμα, προτείνει να συγχωρέσουμε τα λάθη μας. Ή ακόμα καλύτερα, να τα γιορτάσουμε! «Ακριβώς όπως είναι άχρηστο να παραπονιόμαστε για την επίδραση της βαρύτητας στη Γη, έτσι είναι αδύνατον να ζήσουμε χωρίς αρνητικά συναισθήματα, δεδομένου ότι είναι μέρος της ζωής και τόσο φυσικά όσο η χαρά. Αν αποδεχθούμε τα αρνητικά συναισθήματα, αφήνουμε τον εαυτό μας να απολαύσει και τα θετικά» λέει. Ετσι κερδίζουμε το δικαίωμα να είμαστε άνθρωποι και να συγχωρούμε την αδυναμία. Ηδη από το 1991 οι επιστήμονες έχουν μελετήσει τα οφέλη της συγχώρεσης διαπιστώνοντας ότι όσοι δεν συμβιβάζονται μαζί της παρουσιάζουν συχνά διαταραχές όπως η κατάθλιψη, το άγχος και η χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Ενα δεύτερο κλειδί συμπυκνώνεται στη φράση «μη θεωρείτε το καλό ως δεδομένο. Πείτε «ευχαριστώ». Για τα μεγάλα αλλά και για τα μικρά». Επίσης, κινηθείτε. Αρκεί και μισή ώρα περπάτημα για να παραχθούν ενδορφίνες, οι οποίες αποτελούν φυσικές οπιούχες ουσίες που ανακουφίζουν τον πόνο και προκαλούν ευχαρίστηση. Ο καθηγητής Μπεν-Σαχάρ μάς προτρέπει να «απλοποιήσουμε τον ελεύθερο χρόνο και την εργασία». Δηλαδή να προσδιορίσουμε τι είναι πραγματικά σημαντικό και να επικεντρωθούμε σε αυτό.

Τέλος, μας συστήνει να αναπτύξουμε μια νέα δεξιότητα: την ανθεκτικότητα. Η ευτυχία, υποστηρίζει, εξαρτάται από τη γενικότερη ψυχική μας κατάσταση, όχι από όσα συμβαίνουν αυτήν τη στιγμή.