Η συζήτηση για την απόδοση ιθαγένειας στα παιδιά των μεταναστών διεξάγεται εν μέσω παρεξηγήσεων, θιγμένων εγωισμών, σκόπιμων παρανοήσεων, εμπάθειας και, εννοείται, κατασυκοφάντησης της διαφορετικής άποψης.

Το Ποτάμι κατηγορήθηκε από τα «αριστερά» ότι μετακινήθηκε σε συντηρητική θέση, διότι πρότεινε τα παιδιά των αλλοδαπών να τελειώσουν το δημοτικό!

Το ότι ταυτόχρονα πρότεινε να καταργηθεί η πενταετία συνεχούς παραμονής των γονέων στην χώρα πριν από τη γέννηση του παιδιού, αποκρύπτεται από τους επικριτές μας.

Αλλά ας μείνουμε λίγο στην πρόταση που συνδέει την απόδοση της ιθαγένειας με την φοίτηση στο ελληνικό σχολείο. Εμείς θεωρούμε ότι με τον τρόπο αυτόν το παιδί θα διαμορφώσει συνείδηση που θα του επιτρέψει να έχει στη ζωή του μια οργανική σχέση με την Ελλάδα.

Οι δικαιωματιστές που αντιμετωπίζουν την ιθαγένεια ως δικαίωμα εκείνου που γεννιέται σε μια χώρα διαφωνούν. Θέλουν να απονέμεται η ιθαγένεια αυτόματα με τη γέννηση. Έτσι, όμως, δεν μπορούν να δικαιολογήσουν γιατί ένα παιδί που θα έρθει στην Ελλάδα ενός ή δύο ετών, πρέπει να ολοκληρώσει την βασική εκπαίδευσή του και εν συνεχεία μέσω της πολιτογράφησης να του αποδοθούν πολιτικά δικαιώματα.

Διατυπώνουν τη θέση ότι το παιδί που δεν του έχει χορηγηθεί η ιθαγένεια (αλλά οι γονείς του είναι νόμιμοι στην Ελλάδα…) θα μειονεκτεί έναντι των ιθαγενών Ελλήνων. Υποθέτω ότι στηρίζονται σε δικές τους έρευνες και μελέτες που θα πρέπει να τις συστήσουν και στους λοιπούς Ευρωπαίους οι οποίοι θέτουν πολύ αυστηρότερα όρια για την απόδοση της ιθαγένειας (καμία χώρα στην Ευρώπη δεν χορηγεί αυτόματα ιθαγένεια λόγω γέννησης στο έδαφός της).

Η κριτική και η διαφορετική άποψη δεν ενοχλεί. Ενοχλεί, όμως, η άγνοια που συνοδεύει την εμμονή στο λάθος. Κι ακόμη περισσότερο, ενοχλεί η υποκρισία της κυβέρνησης που δηλώνει ότι νομοθετεί με βαριά καρδιά, ίσα ίσα για να παρακάμψει τις ενστάσεις του ΣτΕ. Μακάρι να νομοθετούσε με κέντρο την αποφασιστική άρση των αποκλεισμών και των γκέτο και τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής. Δυστυχώς, για το πρώτο υποκρίνεται και για το δεύτερο αδιαφορεί.

Ο Παναγιώτης Καρκατσούλης είναι βουλευτής επικρατείας του Ποταμιού.