Τις τελευταίες ημέρες η ομαλή λειτουργία των ελληνικών τραπεζών περνά αποκλειστικά από τη Φρανκφούρτη. Οι συνεχείς «ενέσεις ρευστότητας» από την ΕΚΤ, μέσω του έκτακτου μηχανισμού ELA, αποτρέπουν το απευκταίο σενάριο να ξεμείνουν από ρευστό. Πλέον, ο υπολογισμός των αναγκών γίνεται σε καθημερινή βάση και τα χρήματα που δίνονται επαρκούν οριακά για να καλυφθούν οι ανάγκες.

Ο νέος γύρος μαζικών αναλήψεων, που ξεκίνησε στα τέλη του 2014 και κλιμακώνεται τις τελευταίες εβδομάδες, μαζί με το πάγωμα στην αγορά, που συνεπάγεται εκτίναξη των επισφαλειών, έχουν φέρει τις τράπεζες με την πλάτη στον τοίχο. Ετσι, οι τραπεζίτες πλέον κάνουν στρατηγική 24ώρων καθώς δεν γνωρίζουν τι θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουν αλλά και πόσα χρήματα θα λάβουν από τη Φρανκφούρτη.

Οπως αναφέρουν όμως, πέραν των προφανών προβλημάτων για την ομαλή τους λειτουργία, το «χτύπημα» που δέχονται έχει και σοβαρότατες μακροχρόνιες συνέπειες. Καθώς η ρευστότητα παρέχεται με το σταγονόμετρο –και για ελάχιστο διάστημα –έχουν παγώσει πλήρως όλα τα υπόλοιπα σχέδιά τους.

Δάνεια δεν δίνονται, αναχρηματοδοτήσεις δεν γίνονται και οι γραμμές παροχής κεφαλαίου κίνησης προς τις επιχειρήσεις μειώνονται ή κλείνουν εντελώς. Αυτό σε μια ούτως ή άλλως χειμαζόμενη οικονομία μπορεί να αποτελέσει τη χαριστική βολή. Γιατί επιχειρήσεις που είναι αποκλεισμένες από την τραπεζική χρηματοδότηση δεν μπορούν να πληρώσουν εργαζομένους και προμηθευτές, οι οποίοι με τη σειρά τους δεν εξυπηρετούν δάνεια και σηκώνουν καταθέσεις για ώρα ανάγκης.

Ετσι, δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος ο οποίος επιστρέφει στις τράπεζες, ρίχνοντας παράλληλα την οικονομία βαθύτερα στην ύφεση.

Η μόνη διέξοδος, σύμφωνα με τους τραπεζίτες, είναι να απαλλαγούν από τον ELA, όσο και αν αυτό φαντάζει οξύμωρο. Οπως εξηγούν, εφόσον επέλθει συμφωνία με τους θεσμούς, αφενός η κατάσταση θα είναι πιο ήρεμη και αφετέρου η ΕΚΤ θα δίνει πλέον μακροχρόνια και φθηνότερη ρευστότητα. Ετσι, και οι τράπεζες, απαλλαγμένες και από την αιμοραγία των καταθέσεων, θα κάνουν το χρέος τους, που δεν είναι άλλο από το να τροφοδοτήσουν με ζεστό χρήμα την οικονομία.