Διακόσια χρόνια μετά την ήττα της στο Βατερλώ, η Γαλλία υπέστη άλλη μια ήττα –αυτή τη φορά για το πώς θα τιμηθεί η επέτειος.

Η αντιπαράθεση ξεκίνησε στις αρχές του χρόνου, με το Βέλγιο να κόβει 175.000 νομίσματα των δύο ευρώ τα οποία είχαν αποτυπωμένες εικόνες από τη μάχη που έθεσε τέλος στις ελπίδες του Ναπολέοντα για κατάκτηση της Ευρώπης. Το Παρίσι αντιτάχθηκε, λέγοντας ότι τα νομίσματα αυτά είναι ενάντια στο πνεύμα της ευρωπαϊκής ενότητας και ουσιαστικά έθεσε βέτο. Παρότι στις Βρυξέλλες οι αξιωματούχοι γκρίνιαξαν λέγοντας ότι έχουν να ασχοληθούν με πολύ πιο σοβαρά θέματα –όπως η κατάσταση στην Ελλάδα -, τελικά συγκατατέθηκαν και έλιωσαν τα νομίσματα.

Ομως το Βέλγιο δεν παρέδωσε έτσι εύκολα τα όπλα: μ’ ένα πανούργο ruse de guerre υπερκέρασε τις γαλλικές αντιδράσεις, εκμεταλλευόμενο έναν κανόνα της Ευρωπαϊκής Ενωσης που επιτρέπει στις χώρες να εκδώσουν όποιο νόμισμα ευρώ θέλουν, εάν εκπροσωπεί μια αξία που δεν είναι η συνήθης και κυκλοφορεί μόνο μέσα στα όρια του κράτους. Κάπου εδώ έκανε την εμφάνισή του το βελγικό νόμισμα των 2,5 ευρώ. Και επίσης ένα νόμισμα των 10 ευρώ. Το Βέλγιο έχει ήδη κόψει 70.000 τέτοια νομίσματα, στα οποία απεικονίζεται το μνημείο του Βατερλώ, δηλαδή ένα λιοντάρι τοποθετημένο στην κορυφή του λόφου της συντριβής των Γάλλων.

Ο Γιόχαν βαν Οβερτβελντ, υπουργός Οικονομικών του Βελγίου, επιμένει ότι τα νέα νομίσματα δεν δημιουργήθηκαν για να προκαλέσουν την μήνιν των γάλλων γειτόνων. «Ο στόχος μας δεν είναι να αναβιώσουμε παλιές διενέξεις στη σύγχρονη Ευρώπη –και υπάρχουν πιο σημαντικά ζητήματα να ξεδιαλύνουμε» δήλωσε. «Ομως δεν έχει υπάρξει άλλη μάχη στη σύγχρονη Ιστορία τόσο σημαντική όσο αυτή».

Η γαλλική ευαισθησία για τη μάχη που άλλαξε τον ρου της ευρωπαϊκής Ιστορίας είναι εμφανής και στην εκπροσώπησή της στις εκδηλώσεις για την 200ή επέτειο την ερχόμενη Πέμπτη. Ενώ Βέλγοι, Ολλανδοί και Βρετανοί στέλνουν μέλη των βασιλικών τους οικογενειών, η Γαλλία επέλεξε «έναν αξιωματούχο».

Την ώρα που τα νομίσματα των 2,5 ευρώ πωλούνται ως συλλεκτικά έναντι 6 ευρώ στο Βέλγιο, οι Βρετανοί δεν έκρυψαν τη χαρά τους για τη νέα «γαλλική ήττα». «Μπράβο Βέλγιο, κέρδισες τη Γαλλία στο παιχνίδι που εκείνη παίζει συνήθως, δηλαδή να βρίσκει τρόπους να παρακάμπτει τους κανονισμούς της ΕΕ» ήταν ένα από τα σχόλια στα κοινωνικά μέσα.

Υπάρχουν βέβαια και εκείνοι που χαρακτηρίζουν το θέμα ως άλλο ένα παράδειγμα έλλειψης ευρωπαϊκής ενότητας. Και θυμίζουν ότι οι φιλοδοξίες του Βοναπάρτη συνετρίβησαν από τους στρατούς του δούκα του Ουέλινγκτον και του Γκέμπχαρντ φον Μπλίχερ, λίγο έξω από τις Βρυξέλλες, την καρδιά της ΕΕ. Οπου άλλες μάχες συνεχίζουν να μαίνονται!