Μπορεί στο μυαλό μας να τις έχουμε ως μεζέ, διότι είναι λίγο ακριβές, οι γαρίδες όμως εάν γίνουν σαγανάκι, μπορούν να χορτάσουν ολόκληρο λόχο.

Υλικά

12 γαρίδες μεγάλες

1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό άσπρο

3 ώριμες μεγάλες nτομάτες

Μισό ποτήρι του κρασιού ούζο

250 γραμμάρια γραβιέρα (πικάντικη κατά προτίμηση) κομμένη σε κύβους

Μισό ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο

2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο άνηθο

Αλάτι και πιπέρι

½ κουταλάκι ζάχαρη

Εκτέλεση

Πλένουμε και καθαρίζουμε τις γαρίδες αφήνοντας μόνο το κεφάλι και την ουρίτσα. Τρίβουμε την ντομάτα ή τη βάζουμε στο μούλτι. Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι να σωταριστούν.

Βάζουμε το αλάτι, το πιπέρι και τη μια κουταλιά άνηθου στην τριμένη ντομάτα και τα ρίχνουμε στο τηγάνι.

Αφήνουμε τη σάλτσα να πάρει βράσει και στη συνέχεια προσθέτουμε τις γαρίδες. Τις αφήνουμε στη σάλτσα για πέντε λεπτά και σβήνουμε με το ούζο.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και περιμένουμε μέχρι να εξατμιστεί η σπιρτάδα του ούζου και τα πολλά υγρά της σάλτας (τη συμπυκνώνουμε).

Στη συνεχεία προσθέτουμε τους κύβους γραβιέρας και μόλις αρχίζουν και λιώνουν είμαστε έτοιμοι για σερβίρισμα.

Γαρνίρουμε με τον υπόλοιπο άνηθο και αρκετό φρέσκο ψωμί για βουτιές στην σάλτσα.

Τips:

Μπορείτε αντί για γραβιέρα να χρησιμοποιήσετε φέτα αλλά σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να προσέξετε πόσο αλάτι θα βάλετε γιατί η φέτα είναι αλμυρό τυρί.

Το σαγανάκι γίνεται πιο νόστιμο εάν οι γαρίδες μείνουν να μαγειρευτούν με το κέλυφος, στην περίπτωση φυσικά που είναι φρέσκιες.