Ο Σιν Σανγκ Οκ και η Τσόι Εουν Χι ήταν τη δεκαετία του 1950 «το πιο λαμπερό ζευγάρι της Νότιας Κορέας. Διάσημη ηθοποιός εκείνη, διάσημος σκηνοθέτης εκείνος». Πρώτα εξαφανίστηκε η Τσόι, έπειτα ο Σιν –το 1978, στο απόγειο της καριέρας τους. Ολοι πίστεψαν πως ήταν νεκροί. Στην πραγματικότητα, τους είχε απαγάγει ο Κιμ Γιονγκ Ιλ, όταν ακόμη ήταν «πολυαγαπημένος δελφίνος» και κυβερνούσε τη Βόρεια Κορέα με το γνωστό οικογενειακό στυλ ο πατέρας του Κιμ Ιλ Σουνγκ. Και τους απήγαγε διότι ήθελε να αναπτύξει την κινηματογραφική παραγωγή της Πιονγιάνγκ. Αλλωστε στη χώρα «Παράδεισο του Εργάτη», όλα είναι επίπλαστα, πλην του τρόμου. Και ο ίδιος ο Κιμ Γιονγκ Ιλ, που «περπάτησε σε ηλικία τριών εβδομάδων» και «μίλησε σε ηλικία δύο μηνών», δεν φαίνεται να διαχωρίζει μυθοπλασία και πραγματικότητα. «Καταβροχθίζει» παράνομες αμερικανικές ταινίες, ζει μέσα στην πιο σκανδαλώδη πολυτέλεια και απολαμβάνει τη μεγαλομανία του.

Ο Σιν φυλακίζεται, αποπειράται δις να δραπετεύσει, βασανίζεται –και ξαφνικά, αφήνεται ελεύθερος. Ο Κιμ οργανώνει μάλιστα προς τιμήν του μια απίστευτη φιέστα, κι εκεί του παρουσιάζει την πρώην σύζυγό του, την οποία έχει να δει πέντε χρόνια. Χωρίς να έχει πια κουράγιο να προβάλει αντίσταση, το ζευγάρι θα θέσει το ταλέντο του στην υπηρεσία της βορειοκορεατικής προπαγάνδας, γυρίζοντας πανάκριβες ταινίες που κάνουν θραύση στη χώρα, αλλά δεν τα πάνε άσχημα ούτε στο εξωτερικό. Ο Κιμ ή «Φως του Ανθρώπινου Γένους» γοητεύεται τόσο από τους προτεζέ του που καταλήγει να πιστέψει πως βρίσκονται εκεί οικειοθελώς. Μια μέρα, πανευτυχής για την τελευταία τους ταινία, στέλνει στο συνεργείο, ανθρώπους που συνήθως πεινάνε, εκατοντάδες ελάφια, φασιανούς και αγριόχηνες.

Ο Σιν και η Τσόι θα εκμεταλλευτούν ένα ταξίδι τους στην Αυστρία το 1986 με πρόσχημα την κινηματογραφική έρευνα για να δραπετεύσουν. Ο Κιμ Γιονγκ Ιλ θα παραμείνει Πολυαγαπημένος Ηγέτης μέχρι το 2011 οπότε ανέλαβε τα ηνία της Βόρειας Κορέας ένα φρέσκο «λουλούδι», ο γιος του Κιμ Γιονγκ Ουν, αυτός που φέρεται να τάισε πέρυσι τον θείο του στα σκυλιά και να εκτέλεσε πρόσφατα τον υπουργό Αμυνάς του με αντιαρματικό όπλο και να αντιμετωπίζει τώρα, λόγω αυτής του της συμπεριφοράς και σύμφωνα με τη Guardian, ψιθύρους μεν, πρωτοφανούς όμως δυσφορίας μέσα στο ίδιο του το βασίλειο. Η αιώνια αισιοδοξία της Δύσης.

ΥΓ: Την ιστορία του Σιν και της Τσόι αφηγείται στο βιβλίο «Μία Παραγωγή του Κιμ Γιονγκ Ιλ» ο αμερικανός συγγραφέας και κινηματογραφιστής Πολ Φίσερ.