Εύκολο στο μαγείρεμα θαλασσινό που μπορούμε να το βρούμε φρέσκο αυτήν την εποχή και να το γεμίσουμε, να το τηγανίσουμε, να το ψήσουμε στο φούρνο ή στη σχάρα.

Υλικά

1 κιλό φρέσκα καλαμάρια μέτρια σε μέγεθος

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο

1 φλιτζάνι ρύζι Καρολίνα

2 ώριμες τομάτες ψιλοκομμένες

½ φλιτζανιού χυμό τομάτας

2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα

1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη

2 κουταλιές της σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο

1 ½ κούπα λευκό ξηρό κρασί

Αλάτι και πιπέρι

½ κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τα καλαμάρια και αφαιρούμε τα πλοκάμια χωρίς να τους κόψουμε το σώμα. Ψιλοκόβουμε τα μουστάκια .

Σε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι και σε μέτρια φωτιά βάζουμε το μισό ελαιόλαδο, τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια για 2 λεπτά, προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για ακόμη ένα λεπτό. Στη συνεχεία προσθέτουμε τα κομμένα πλοκάμια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα.

Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες, τον μαϊντανό, το ρύζι, τη ζάχαρη αλάτι και πιπέρι.

Στη συνεχεία συμπληρώνουμε με 2 ποτήρια νερό και τα αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι το ρύζι να μαλακώσει και να απορροφήσει τα υγρά του.

Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τα υλικά να κρυώσουν για να γεμίσουμε στη συνεχεία τα καλαμάρια.

Όταν η γέμιση κρυώσει, γεμίζουμε τις κουκούλες των καλαμαριών με ένα κουτάλι αφήνοντας λίγο χώρο, καθώς το ρύζι θα φουσκώσει και θα χρειαστεί χώρο (δεν θέλουμε να χυθεί η γέμιση έξω από το καλαμάρι).

Κλείνουμε το επάνω μέρος της κουκούλας του καλαμαριού με μια οδοντογλυφίδα και τοποθετούμε τα καλαμάρια μας όρθια σε ένα πυρίμαχο σκεύος.

Προσθέτουμε το χυμό ντομάτας, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το κρασί , συμπληρώνοντας αλάτι και πιπέρι.

Τα βάζουμε στον φούρνο σκεπασμένα με αλουμινόχαρτο και τα αφήνουμε να ψηθούν για 30 λεπτά στους 180 βαθμούς Κελσίου. Στη συνέχεια αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και τα αφήνουμε για ακόμη 20 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Γαρνίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.