Καθώς η λύση για την Ελλάδα ακόμη δεν έχει βρεθεί, ο Μάριο Ντράγκι μπορεί τουλάχιστον να περιμένει αυτή την εβδομάδα ένα άλλο καλό νέο από την ευρωζώνη: την αύξηση των τιμών καταναλωτή στη ζώνη του ευρώ, για πρώτη φορά ύστερα από αρκετούς μήνες.

Οικονομολόγοι που έλαβαν μέρος σε έρευνα του Bloomberg εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός ανήλθε σε 0,2% τον Μάιο. Τον Απρίλιο οι αυξήσεις στις τιμές ήταν μηδενικές.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μπορεί πλέον να πάρει ανάσα μετά την απομάκρυνση του κινδύνου του αποπληθωρισμού από τη ζώνη του ενιαίου νομίσματος. Εξακολουθεί όμως να ανησυχεί μαζί με τους υπόλοιπους αξιωματούχους και πολιτικούς στην ευρωζώνη για τις επερχόμενες δόσεις που πρέπει να πληρώσει η Ελλάδα στους δανειστές. Κι αυτό γιατί καθώς η οικονομία της ευρωζώνης αγωνίζεται να ανακάμψει, οι ανησυχίες για τη συνεχιζόμενη κρίση χρέους πλήττουν την καταναλωτική και επιχειρηματική εμπιστοσύνη σε όλες τις χώρες του ευρώ.

«Δεν υπάρχει αβεβαιότητα για τις προοπτικές της οικονομίας, υπάρχει περισσότερο αβεβαιότητα για την Ελλάδα» σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της Nordea Markets για την Ευρώπη, τον Χόλγκερ Σάντε. «Η επιστροφή του πληθωρισμού είναι καλό νέο για την ΕΚΤ (…), η τάση (των τιμών) είναι ανοδική» πρόσθεσε ο ίδιος.

Το ενιαίο νόμισμα ακολούθησε χθες πτωτική πορεία καθώς η Ελλάδα προσπαθούσε να καταλήξει σε συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η Αθήνα πρέπει να αποπληρώσει αυτόν τον μήνα τέσσερις δόσεις στο ΔΝΤ. Το ευρώ διαμορφώθηκε στα 1,0935 δολάρια καταγράφοντας υποχώρηση 0,5%.

Η βελτίωση των προοπτικών για τον πληθωρισμό αντικατοπτρίζει εν μέρει την ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου που τον Ιανουάριο είχαν υποχωρήσει σε χαμηλά εξαετίας. Τα στελέχη της ΕΚΤ μπορεί επίσης να θεωρήσουν ότι η αύξηση των τιμών αποτελεί σημάδι ότι η ποσοτική χαλάρωση των 1,1 τρισ. ευρώ που δεν έχει προηγούμενο για την Ευρώπη έχει αρχίσει να αποδίδει.

Τα μέλη της ΕΚΤ θα πραγματοποιήσουν προγραμματισμένη συνάντηση μεθαύριο για να εξετάσουν την πορεία της οικονομίας και τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα. Η κεντρική τράπεζα θα δημοσιοποιήσει επίσης την Τετάρτη και τις νέες της προβλέψεις για την οικονομία. Στη συνάντηση αυτή ο Μάριο Ντράγκι αναμένεται να επαναλάβει ότι για να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος του πληθωρισμού θα πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που έχει ξεκινήσει. Επίσης την Παρασκευή η Eurostat θα δημοσιοποιήσει νέες προβλέψεις πρώτου τριμήνου για το ΑΕΠ της ευρωζώνης.

© Bloomberg News