Θυμάστε την ανθοδέσμη (φωτογραφία) που είχε χαρίσει στη διάδοχό του ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης προτού κλείσει οριστικά την πόρτα του γραφείου του Προέδρου της Βουλής; Τότε που οι δυο τους χαμογελούσαν αγκαλιασμένοι μπροστά στον φωτογραφικό φακό;

Ε, αυτή την εικόνα ξεχάστε τη! Προς το παρόν τουλάχιστον –γιατί η ζωή έχει και γυρίσματα και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τα μελλούμενα… Αλλωστε το είπε και ο Μεϊμαράκης –παρότι με καρφί έμοιαζε περισσότερο –χθες το βράδυ αποχωρώντας από τη Βουλή: «Είτε με το καλό ή διαφορετικά, θα συνεχίσω την προσπάθεια για να γίνει μια καλή Πρόεδρος».

Η ρήξη στη σχέση της νυν και του πρώην λοιπόν ήρθε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, όπου είχε κληθεί ο άλλοτε πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής για το σκάνδαλο της Siemens Σήφης Βαλυράκης.

Η βουλευτής της ΝΔ Ολγα Κεφαλογιάννη ζήτησε τον λόγο και μεταξύ των άλλων ρώτησε γιατί δεν μοιράστηκε νωρίτερα η επιστολή του Βαλυράκη.

Στην απάντησή της η Ζωή Κωνσταντοπούλου άφησε αιχμές για εκείνους που απουσίαζαν από τη συνεδρίαση της ίδιας Επιτροπής, όπου εγκρίθηκε η νέα διοίκηση της ΕΡΤ –«περιμέναμε με τις ώρες αυτούς που επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν και εξηφανίσθησαν» (σ.σ. απουσίαζαν η Κεφαλογιάννη –είχε επιφυλαχθεί, αποχώρησε και δεν επέστρεψε –και ο Μεϊμαράκης).

Ηταν ένας γάιδαρος

με μεγάλα αφτιά

Σαν ταύρος εν υαλοπωλείο ο τελευταίος άνοιξε το μικρόφωνό του και κατηγόρησε την Κωνσταντοπούλου ότι είναι προσβλητική και ότι τέσσερις φορές της είχε ζητήσει –σε εκείνη τη δεκάωρη συνεδρίαση –να ενημερώσει τους βουλευτές τι ώρα θα τελείωνε, αλλά δεν έλαβε ποτέ απάντηση.

«Είναι γαϊδουριά να μας αφήνετε δύο ώρες και χθες και σήμερα και κατά σύστημα. Είναι γαϊδουριά να μη μας λέτε τι ώρα θα τελειώνουμε. Αυτή η συμπεριφορά δεν είναι συμπεριφορά Προέδρου που θέλει οι βουλευτές να τη σεβόμαστε και να μην υψώνουμε τον τόνο. Σαν γαϊδούρι είμαι εδώ και περιμένω και μας προσβάλλεται από πάνω» είπε ο Μεϊμαράκης.

«Θα οφείλατε να μιλάτε με μεγαλύτερο αυτοπεριορισμό και αυτοσυγκράτηση και να μετέρχεστε κοινοβουλευτικές εκφράσεις και όχι αντικοινοβουλευτικές» ήταν η απάντηση της Κωνσταντοπούλου, για να εισπράξει το κατηγορηματικό: «Δεν δέχομαι μαθήματα από εσάς».

Οποιος έχει τη μύγα, να τη φέρει πίσω

«Κύριε Μεϊμαράκη, προσβληθήκατε ως έχων τη μύγα και από δημοσιεύματα που αναφέρθηκαν στη χθεσινή σας απουσία» είπε η Κωνσταντοπούλου, οξύνοντας την αντιπαράθεση.

«Συνειδητά απείχα όπως θα απέχω και σήμερα αν δεν πείτε την ώρα. Εσείς κάνατε τούμπα και από «όχι» ψηφίσατε «παρούσα» (σ.σ. στην υποψηφιότητα του Λάμπη Ταγματάρχη). Την κάνατε γυριστή. Και δεν είναι η μόνη φορά» της απάντησε αυστηρά ο Μεϊμαράκης.

«Μάλλον η υπόθεση Siemens εξάπτει κάποιους» αντέτεινε η Κωνσταντοπούλου και στο σημείο αυτό παρενέβη ο γαλάζιος Γιάννης Τραγάκης, καταλογίζοντάς της προσπάθεια να αποχωρήσουν οι βουλευτές της ΝΔ. «Αν επιδιώκετε να σας κάνω να αποχωρήσετε δεν θα σας κάνω τη χάρη» ήταν η απάντηση της Κωνσταντοπούλου.

Δεύτερος γύρος την επόμενη εβδομάδα, οπότε και τα μέλη της Επιτροπής θα υποβάλουν τις ερωτήσεις τους στον Βαλυράκη.