Τρία διακριτικότατα αδειάσματα σε υπουργούς της κυβέρνησης και κορυφαίους θεσμικούς παράγοντες πραγματοποίησε χθες, στην καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Το πρώτο αφορούσε την Πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, που φέρεται να εισηγήθηκε στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ το πάγωμα της αποπληρωμής του χρέους ώσπου να ολοκληρώσει η επιτροπή λογιστικού ελέγχου το πόρισμά της. Ο Σακελλαρίδης απάντησε ότι η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να προβεί σε μια τέτοια ενέργεια, κόβοντας τη φόρα της Ζωής.

Το δεύτερο αφορούσε τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και τις φήμες ότι ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τού είχε δώσει εντολή να καταγράψει τη συνεδρίαση του Εurogroup, κάτι που διαψεύστηκε κατηγορηματικά διά στόματος Σακελλαρίδη.

Και το τρίτο, δεν είναι ακριβώς άδειασμα. Κράτησε απλώς αποστάσεις από τα όσα είπε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης, για το επεισόδιο που είχε με αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ. η Ζωή Κωνσταντοπούλου, λέγοντας: «Δεν συμφωνούμε πάντα σε όλα με τον κύριο Πανούση». Δύσκολες εποχές για ασκήσεις ισορροπίας.

Ο υπουργός με τους νεολαίους

Με το που ανέλαβε την θέση του συντονιστή της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης, οι ευθύνες του αναπληρωτή υπουργού Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων αυξήθηκαν ραγδαία.

Παρά το γεγονός ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος φοράει βαρύ κοστούμι –τρόπος του λέγειν –δεν ξεχνάει ούτε τον κομματικό του ρόλο ούτε φυσικά την κινηματική του φύση.

Ετσι λοιπόν, χθες ήταν ο βασικός προσκεκλημένος σε εκδήλωση – συζήτηση που διοργάνωσε η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ με τίτλο «Κόκκινες γραμμές» και αφορούσε τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης και τα σημεία στα οποία στυλώνει τα πόδια η κυβέρνηση έναντι των δανειστών.

Ο Τσακαλώτος εξήγησε τη διαδικασία, τις δυσκολίες που έχει η διαπραγματευτική ομάδα να αντιμετωπίσει, ενώ αναφέρθηκε και στις εσωτερικές αντιθέσεις των θεσμών. Μάλιστα με ενημέρωσαν ότι απάντησε με ευχαρίστηση στα ερωτήματα που του υπέβαλαν οι νεολαίοι του κόμματός του, με τους οποίους μαθαίνω έχει εξαιρετικές σχέσεις.

Και άλλοι στις οργανώσεις

Και οι εκδηλώσεις της βάσης του ΣΥΡΙΖΑ δεν περιορίζονται στη νεολαία, αλλά συνεχίζονται και στις οργανώσεις μελών ανά την Αττική. Και συμμετέχουν μάλιστα και οι υπουργοί της κυβέρνησης.

Την Τετάρτη 27 Μαΐου, στην Πλατεία Πέτρουλα στον Κολωνό, η τοπική οργάνωση πραγματοποιεί εκδήλωση με θέμα «100 μέρες διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ», με ομιλητές τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό και τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Μπάρκα.

Τα ωραία αναμένονται όμως την Πέμπτη 28 του μήνα που η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ διοργανώνει συγκέντρωση – συζήτηση στο Κερατσίνι, με τίτλο «Μέτρα που φρενάρουν τον μνημονιακό κατήφορο».

Εκεί θα βρίσκονται δύο από τους αρμόδιους αναπληρωτές υπουργούς, η Θεανώ Φωτίου και ο Δημήτρης Στρατούλης, οι οποίοι θα κληθούν να απαντήσουν και να ανεχθούν την κριτική των παρευρισκομένων. Εκεί νομίζω πως τα πράγματα θα είναι δύσκολα, καθώς το μεγάλο λιμάνι βράζει λόγω της επικείμενης ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ.

Το διαζύγιο του Παππά

«Σας έχω τηλεφωνήσει εκατό φορές και δεν απαντάτε! Τι συμβαίνει;» ρώτησε σχεδόν αγανακτισμένα –εξωκοινοβουλευτικός –δημοσιογράφος χθες τον Νίκο Παππά, με το που ο δεύτερος πέρασε το κατώφλι της Βουλής για να μεταβεί στην αίθουσα όπου θα συνεδρίαζε η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για τον διορισμό των μελών του ΔΣ της ΕΡΤ.

Τι αποκάλυψε ο υπουργός Επικρατείας, με διάθεση –μάλιστα –εξομολογητική; «Η αλήθεια είναι ότι έχω πάρει ένα μικρό διαζύγιο με το τηλέφωνο». Αυτά είναι!

Καμένος από την Ουάσιγκτον στο Τελ Αβίβ

Δεν τον κόβω για τύπο που ακούει Λέοναρντ Κοέν τον Πάνο Καμμένο. Αλλά οι τελευταίες κινήσεις του μου θύμισαν το κοενικό «First we take Manhattan, then we take Berlin». Οπου Μανχάταν βάλτε Ουάσιγκτον και όπου Βερολίνο, το Τελ Αβίβ.

Μπορεί στις ΗΠΑ να μην του έκατσε του υπουργού Εθνικής Αμυνας ο αμερικανός ομόλογός του Αστον Κάρτερ. Στο Ισραήλ, όμως, του έκατσε λαχείο. Το λέω επειδή χθες έλαβε από τα χεράκια της πρεσβευτού του Ισραήλ στην Ελλάδα Ιριτ Μπεν Αμπα πρόσκληση από τον ομόλογό του να επισκεφθεί το Ισραήλ στις 19 Ιουλίου. Εννοείται ότι θα πάει.

Ζητεί αποδείξεις

Στο μεταξύ, λίγες μόλις ημέρες αφότου οι Κώστας Τασούλας και Γιώργος Κουμουτσάκος κατακεραύνωσαν την επιλογή του υπουργού Αμυνας να ταξιδέψει τελικά στις ΗΠΑ, παρότι έφαγε «στήσιμο» από τον αμερικανό ομόλογό του, ο συντονιστής της ΝΔ για τα Εξωτερικά και την Αμυνα ξαναχτύπησε.

Ορμώμενος από σχετική συνέντευξη του αναπληρωτή υπουργού Αμυνας Κώστα Ησυχου στην «Ελευθερία» της Λάρισας για τη σκοπιμότητα του ταξιδιού, ο Τασούλας με ερώτησή του προς τον Καμμένο ζητεί να μάθει ποιος ήταν εντέλει ο σκοπός της επίσκεψης και πόσο κόστισε αυτή.

Μία πρώτη – πλούσια – γεύση άλλωστε για το κόστος του ταξιδιού είχε δώσει χθες στο «Στίγμα» του ο Γιώργος Παπαχρήστος.

Ο Τασούλας ζητεί ασφαλώς να κατατεθούν στη Βουλή και τα επίσημα παραστατικά για τα έξοδα. Θα μπορούσαν, βέβαια, να αναρτηθούν και στη Διαύγεια.