Η παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδη Τσακαλώτου στην τριμερή της προηγούμενης Πέμπτης στη Ρίγα, ανάμεσα σε Αλέξη Τσίπρα, Ανγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ, ήταν η πρώτη του με ευρωπαίους ηγέτες.

Ηταν άλλωστε και η πρώτη φορά που συνόδευε τον Αλέξη σε Σύνοδο Κορυφής ως συντονιστής της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας. Γενικά, ήταν μια ημέρα γεμάτη πρεμιέρες για τον Τσακαλώτο.

Ομως μαθαίνω ότι κάτι άλλο εντυπωσίασε τη γερμανίδα καγκελάριο. Αυτό δεν ήταν άλλο από την εξαιρετική χρήση της αγγλικής γλώσσας του έλληνα υπουργού. Μάλιστα ρώτησε τον Τσίπρα αν όντως είναι Ελληνας ο Τσακαλώτος.

Λογικό μου ακούγεται να εντυπωσιάστηκε από τα αγγλικά του Ευκλείδη η Μέρκελ, καθώς μάλλον έχει συνηθίσει σε αυτά του Αλέξη. Βέβαια, εδώ που τα λέμε, και τα δικά της δεν διεκδικούν βραβείο γλωσσομάθειας.

Η Μέρκελ και

ο μικρός Σαρλ Μισέλ

Να μείνω στην Ανγκελα, η οποία έχει ασφαλώς τον τρόπο της να λέει αυτά που θέλει σε αυτούς που πρέπει την κατάλληλη στιγμή.

Οπως μας είπε ένα πουλάκι που έφθασε στην Αθήνα κάπως καθυστερημένα από τη μακρινή Ρίγα, στο επίσημο δείπνο την Πέμπτη η καγκελάριος προτίμησε την παρέα του ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας κάθησε ανάμεσα στον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον βέλγο πρωθυπουργό Σαρλ Μισέλ.

Το πρωί της Παρασκευής, στη διάρκεια του προγεύματος στο ξενοδοχείο όπου διέμεναν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, η Μέρκελ προσέγγισε τον βέλγο πρωθυπουργό και αφού τον συνεχάρη για τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησής του τού είπε τα εξής: «Δεν γνωρίζω πολλούς πρωθυπουργούς τόσο μικρής ηλικίας όπως εσείς που να έχουν το σθένος αντιμετωπίσουν την κοινή γνώμη της χώρας τους για να προβούν στις αναγκαίες αλλαγές. Αν νομίζετε ότι καθ’ οιονδήποτε τρόπο μπορώ να σας βοηθήσω, σας παρακαλώ να μου το πείτε».

Σημειώνεται ότι ο Σαρλ Μισέλ είναι ελαχίστως μικρότερος από τον Αλέξη Τσίπρα.

Τους έγραφε

στ’ αλήθεια ο Γιάνης

Στο μεταξύ, με μια νέα, τρίτη, εκδοχή σχετικά με το τι έγινε με τις μαγνητοφωνήσεις του Eurogroup στη Ρίγα εμφανίσθηκε χθες στο blog του ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

Μαγνητοφωνούσα μόνο τον εαυτό μου, έγραψε, αφού προηγουμένως είχε πει στη δημοσιογράφο των «New York Times» ότι κατέγραφε κανονικά τη συνεδρίαση και στη συνέχεια ότι όλα αυτά είναι ψέματα –ποιων άλλων; –των δημοσιογράφων.

Ολες αυτές οι περιπέτειες πάντως καθόλου δεν κόβουν την όρεξη του υπουργού να ασκήσει τα καθήκοντά του. Χθες, δήλωσε ξεκάθαρα στη «Real Νews» ότι «δεν το κουνάω από το υπουργείο» και μάλιστα προέβλεψε ότι θα πετύχει, οπότε «γιατί να μη μείνω;». Ελα μου ντε!

Κακόμαθαν

τον πρεσβευτή

Ο έλληνας πρεσβευτής στη Γερμανία Πάνος Καλογερόπουλος θα αντικατασταθεί, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της εφημερίδας του Βερολίνου «Τάγκεσπιγκελ». Το υπουργείο Εξωτερικών σε ερώτηση των «ΝΕΩΝ» απέφυγε οποιοδήποτε σχόλιο.

Το δημοσίευμα γράφει: «Ο Καλογερόπουλος ανέλαβε το πόστο στο Βερολίνο μόλις πριν από μερικούς μήνες, ορίστηκε από την προηγούμενη συντηρητική κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, στο υπουργείο Εξωτερικών στην Αθήνα υπάρχει δυσαρέσκεια για τον Καλογερόπουλο. Λέγεται ότι ο πρεσβευτής δεν παρουσιάζει με αρκετή έμφαση τις θέσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ».

Το δημοσίευμα της «Τάγκεσπιγκελ» επικαλείται πληροφορίες από «ελληνικούς διπλωματικούς κύκλους». Θα ήταν άλλωστε περίεργο να αυτοκατηγορηθεί ο ίδιος ο πρεσβευτής για τη δουλειά του στο Βερολίνο. Σύμφωνα επίσης με πληροφορίες της εφημερίδας, «προς αντικατάσταση είναι και οι πρεσβευτές στην Ουάσιγκτον και στο Λονδίνο. Στις αρχές Ιουνίου θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για τις τρεις θέσεις. Ο πρεσβευτής του Βερολίνου βρίσκεται προς το παρόν στην Αθήνα».