Δεν υπάρχει περίπτωση να αυξηθεί ο ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα. Τάδε έφη χθες Παναγιώτης Λαφαζάνης, στο περιθώριο της συνάντησης με τη ρουμάνα επίτροπο, αρμόδια για την Περιφερειακή Πολιτική, Κορίνα Κρετού.

Ενημερώνουμε πάντως τον υπουργό ότι το σενάριο που έχει αποστείλει η κυβέρνηση στους δανειστές προβλέπει ότι και ο ΦΠΑ στο ρεύμα (σήμερα 13%) θα αυξηθεί τουλάχιστον κατά μία μονάδα, στο 14%.

Οι δανειστές, βέβαια, επιμένουν ο ΦΠΑ στο ρεύμα να πάει στο 23%. Δεν έχουν μάθει όμως ότι δεν το θέλει ο Λαφαζάνης, που χθες έβαλε μπροστά τα στήθη του για μία ακόμη φορά προκειμένου να υπερασπιστεί τα λαϊκά συμφέροντα.

Εκτός και αν ισχύει αυτό που λένε γι’ αυτόν κάποιες κακές γλώσσες, ότι απλώς επιδιώκει να διασφαλίσει ότι επί δικής του θητείας στον τομέα ενέργειας δεν θα υπάρξουν αντιδημοφιλή μέτρα.

Αυτό δεν αποκλείεται να είναι άλλωστε και η δική του κόκκινη γραμμή που θα του επιτρέψει να συνεχίσει να συμμετέχει στην κυβέρνηση. Αν δηλαδή δεν «λερώσει τα χέρια του» στον δικό του τομέα –με αυξήσεις στο ρεύμα και ιδιωτικοποιήσεις –θα ήταν διατεθειμένος να κάνει πίσω και να ψηφίσει το επικείμενο Μνημόνιο;

…Βεστάγκερ κατά Λαφαζάνη…

Την ίδια στιγμή ο Λαφαζάνης διατείνεται με κάθε ευκαιρία ότι εφαρμόζει τις κοινοτικές οδηγίες, ότι ο ανταγωνισμός στον τομέα του λειτουργεί και με το παραπάνω και ότι είναι άδικη η κριτική που του γίνεται ότι οι θέσεις του στα ενεργειακά απέχουν παρασάγγας από το ευρωπαϊκό Δίκαιο.

Αλλά η αρμόδια επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέτ Βεστάγκερ έχει εντελώς διαφορετική άποψη. Η Δανή, που τον τελευταίο καιρό έχει μεταβληθεί σε φόβητρο επιχειρηματικών κολοσσών, απαγγέλλοντας κατηγορίες για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στην Google και στην Gazprom, αποφάσισε να ασχοληθεί και με την Ελλάδα. Μιλώντας προχθές στον ιστοχώρο πληροφόρησης για την Ευρωπαϊκή Ενωση EurActiv.gr, η Βεστάγκερ απηύθυνε σαφή προειδοποίηση προς την ελληνική κυβέρνηση. Και τι δεν είπε: χαρακτήρισε μονοπώλιο την κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική αγορά ηλεκτρισμού, είπε ότι «αυτά είναι άσχημα νέα τόσο για τους καταναλωτές όσο και για την οικονομία», ότι υπάρχει σαφώς ανάγκη να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός, ότι πρέπει να σπάσει η αποκλειστική πρόσβαση της ΔΕΗ στην εκμετάλλευση λιγνίτη, θύμισε τη σχετική καταδίκη της Ελλάδας στο Ευρωδικαστήριο, υπερασπίστηκε την ανάγκη ανεξαρτησίας της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, της οποίας ο Παναγιώτης θέλει να ψαλιδίσει τις εξουσίες, κ.ά.

…και Iskra εναντίον όλων

Πλέον το πιστεύουν ξεκάθαρα και χωρίς αυταπάτες τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας του ΣΥΡΙΖΑ: αποτελούν στόχο της ξένης αντιδραστικής δημοσιογραφίας, που σε αγαστή συνεργασία με το εγχώριο αντιδραστικό κατεστημένο, δηλαδή Το Ποτάμι, προσπαθούν να αποκόψουν ή να περιθωριοποιήσουν την εσωκομματική μειοψηφία στην Κουμουνδούρου. Αυτά ισχυρίζεται με άρθρο του στο ανεπίσημο όργανο του λαφαζανισμού, στην ιστοσελίδα iskra, το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κυβερνώντος κόμματος Ακης Μπαδογιάννης.

Στόχος αυτού του σχεδίου, όπως αναφέρει ο αρθρογράφος, δεν είναι άλλος από το να καταστεί πιο εύκολη η άτακτη υποχώρηση της κυβέρνησης από τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, αλλά και η αλλαγή των συμμαχιών της, δηλαδή να προχωρήσει σε συνεργασία με Το Ποτάμι. Πάντως μας διευκρινίζει ότι αυτά τα σενάρια δεν τα αποδέχεται η κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι δεν πρόκειται να συνομολογήσει σε συμφωνία που δεν θα είναι συμβατή με το πρόγραμμά τους. Η αλήθεια πάντως είναι ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης αδημονεί να συγκυβερνήσει. Το Μαξίμου το ρώτησε κανείς;