«Μπαρούτι» μυρίζει ακόμα στους διαδρόμους της Βουλής. Ο λόγος; Γύρω στις εννέα χθες το βράδυ, έγινε γνωστό ότι αναβάλλεται η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας –θα συνεδρίαζε σήμερα στις 10 το πρωί –με θέμα τη γνωμοδότηση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΡΤ.

Την αναβολή της συνεδρίασης ζήτησε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και η επίσημη αιτιολογία, όπως έγινε γνωστή σε επιστολή του, είναι η κυβερνητική αποστολή στη Ρίγα.

Ο Παππάς επισημαίνει ότι –ως καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός –θέλει να παρευρίσκεται στην Επιτροπή, αλλά δεν μπορεί, καθώς αναχωρεί μαζί με τον Πρωθυπουργό για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Ζήτησε έτσι να πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση την ερχόμενη εβδομάδα.

Αυτή είναι η επίσημη εξήγηση. Αλλες κοινοβουλευτικές πηγές επισημαίνουν ότι ο πραγματικός λόγος είναι ο φόβος πως δεν υπάρχει η απαιτούμενη πλειοψηφία στην Επιτροπή από το κυβερνητικό στρατόπεδο και ήταν περισσότερο από ορατός ο κίνδυνος της καταψήφισης.

Είναι γνωστή άλλωστε η δυσφορία της Ζωής Κωνσταντοπούλου –που εκτός από Πρόεδρος της Βουλής είναι και πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας –για τον διορισμό του Λάμπη Ταγματάρχη ως διευθύνοντος συμβούλου του νέου ραδιοτηλεοπτικού φορέα.

Υπάρχει πλεόνασμα;

Στο μεταξύ, «υπονομεύουν το σπίτι τους» μου έλεγε χθες με θυμό και παράπονο άνθρωπός μου από το Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής, εκτός συριζαίικου κυκλώματος, για ερτικούς που πιστεύουν ότι η εταιρεία είναι καταχρεωμένη και κάπως έτσι παρουσίασαν την κατάσταση στο πρόσφατο δημοσίευμα του «Νσυν» «Ζητούνται διευθυντές για ερειπιώνα».

«Πλανώνται πλάνην οικτράν» συνέχισε με αυστηρό ύφος. Αρχισα να σημειώνω και τα μοιράζομαι μαζί σας. Η ΝΕΡΙΤ –σύμφωνα με την πηγή μου –έχει διαθέσιμα 94 εκατ. ευρώ. Από αυτά, τα 24 είναι «στην τσέπη» και τα υπόλοιπα 70 κατατεθειμένα στην ΤτΕ.

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2014, η εταιρεία έχει καλύψει τον δημοσιονομικό στόχο της, παρά το γεγονός ότι της επιβλήθηκε να καταβάλει 22 εκατ. ευρώ για δαπάνες προγράμματος και προσωπικού τής (αλήστου μνήμης) ΔΤ, ποσό και το οποίο έδωσε. Με άλλα λόγια, συνέχισε το στέλεχος της ΝΕΡΙΤ, η διοίκηση της –από Δευτέρα –ΕΡΤ θα παραλάβει μια εταιρεία με κέρδη και όχι παθητικό, όπως πολλοί νομίζουν.