Κοινό γαλλογερμανικό μέτωπο θα αντιμετωπίσει ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις επαφές του, στο περιθώριο της Συνόδου της ΕΕ, στη Ρίγα. Ανγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ ζητούν επίσπευση της διαπραγμάτευσης και συμφωνία μέχρι το τέλος Μαΐου. Με άλλα λόγια, στέλνουν στην ελληνική κυβέρνηση τελεσίγραφο δώδεκα ημερών. Η κοινή γαλλογερμανική γραμμή καθορίστηκε στη συνάντηση που είχαν χθες στην καγκελαρία, με αφορμή την επίσκεψη του Ολάντ στο Βερολίνο για την πρωτοβουλία «Διάλογος του Πέτερσμπεργκ» για το κλίμα.
Η γερμανίδα καγκελάριος και ο γάλλος πρόεδρος επιβεβαίωσαν ότι θα συναντηθούν με τον έλληνα Πρωθυπουργό στη Ρίγα. Οι συνομιλίες της Ελλάδας με τους πιστωτές «πρέπει να επισπευσθούν» τόνισε η Ανγκελα Μέρκελ στην κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση με τον Ολάντ. «Επιθυμούμε να υπάρξουν στα αρμόδια όργανα, το λεγόμενο Brussels Group, εμφανή βήματα προόδου, διότι η συμφωνία του Φεβρουαρίου προβλέπει ότι στο τέλος Μαΐου θα πρέπει να υπάρχει ένα πρόγραμμα, καθώς η παράταση εκπνέει στο τέλος Ιουνίου» είπε η Μέρκελ. «Ολοι έχουμε έντονο ενδιαφέρον να εκπληρωθεί ο στόχος που έθεσαν οι υπουργοί Οικονομικών τον Φεβρουάριο για συμφωνία στο τέλος Μαΐου» πρόσθεσε η καγκελάριος.

Συμφωνία μέχρι το τέλος Μαΐου ζήτησε και ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, παραπέμποντας στα ασφυκτικά περιθώρια χρόνου και στη δεινή δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας. «Οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών μας (Γαλλίας και Γερμανίας) και οι υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup είχαν επί πολλές εβδομάδες διάλογο με την Ελλάδα» είπε ο Ολάντ. «Πρέπει να επισπευσθεί η διαπραγμάτευση, διότι πλησιάζει γοργά το τέλος Μαΐου, η Ελλάδα έχει χρηματοδοτικές ανάγκες που δεν μπορούν πλέον να περιμένουν, πρέπει να εξευρεθούν χρηματοδοτικά μέσα». Αυτά θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης με τον έλληνα Πρωθυπουργό στη Ρίγα. «Θα μιλήσουμε με μια φωνή» τόνισε ο Ολάντ. «Θέλουμε να μείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη, αλλά θέλουμε και μια λύση, μακροπρόθεσμη και βιώσιμη, για να μην υπάρχει συνεχώς αυτή η αβεβαιότητα».

ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ. Για την ουσία της διαπραγμάτευσης το Βερολίνο παραπέμπει στο γνωστό πλαίσιο: στις συνομιλίες με τους θεσμούς στο Brussels Group, «εκεί πρέπει να κλείσουν οι λεπτομέρειες μιας συμφωνίας» είπε χθες στο Βερολίνο αξιωματούχος της καγκελαρίας ενόψει των συναντήσεων στο περιθώριο της Συνόδου της Ρίγα. «Οι συναντήσεις σε επίπεδο ηγετών μπορούν να συνοδεύσουν αυτήν τη διαδικασία διαπραγμάτευσης, αλλά δεν μπορούν να την υποκαταστήσουν» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Οι αποφάσεις για την Ελλάδα λαμβάνονται και θα ληφθούν σε επίπεδο Eurogroup και προϋπόθεση για τη λήψη απόφασης είναι μια «λεπτομερειακή συμφωνία» με τους θεσμούς. Στο Βερολίνο εκτιμούν ότι οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν ουσιαστικά αυτήν την εβδομάδα και δεν αναμένεται να υπάρχει κατάληξη μέχρι τη συνάντηση στη Ρίγα.

Ο χρονικός ορίζοντας έως το τέλος Μαΐου αφορά και την ίδια τη Μέρκελ.

Η συμφωνία πρέπει να κλείσει μέχρι το τέλος του μήνα, ώστε να υπάρχει το περιθώριο να περάσουν οι αποφάσεις του Eurogroup –αν χρειαστεί –και από τη γερμανική Βουλή. Στο κόμμα της Μέρκελ υπάρχουν σοβαρές αντιστάσεις για ένα νέο πρόγραμμα με την Ελλάδα και ήδη έχει συγκροτηθεί μια ομάδα 15 νέων σε ηλικία βουλευτών εναντίον ενός νέου προγράμματος για την Ελλάδα. Και τις αντιστάσεις αυτές πρέπει να ξεπεράσει η Μέρκελ όταν θα πάει με μια νέα συμφωνία για την Ελλάδα στη γερμανική Βουλή. Εκείνο που δεν θα διακινδυνεύσει η καγκελάριος είναι μια κοινοβουλευτική ήττα εξαιτίας της Ελλάδας.