Η Ολλανδία εμφανίζεται διαρκώς στις πρώτες θέσεις των καταλόγων με τους πιο ευτυχισμένους κατοίκους στον κόσμο, ένα από τα καλύτερα μέρη του πλανήτη για να ζει κάποιος και μια χώρα που έχει τα πιο χαρούμενα παιδιά στον πλανήτη. Το περιοδικό «Eκόνομιστ» αποδίδει αυτή τη διάθεση στο υψηλό βιοτικό επίπεδο αλλά και στη χαλαρή προσέγγιση προς την εργασία: σχεδόν το μισό εργατικό δυναμικό της χώρας είναι με μερική απασχόληση, ένα ποσοστό πολύ υψηλότερο από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη ανεπτυγμένη χώρα.

Το 26,8% των ανδρών και το 76,6% των γυναικών περνούν λιγότερες από 36 ώρες εργαζόμενοι κάθε εβδομάδα. Συνολικά μόνο το 1/5 του εργατικού δυναμικού στις χώρες-μέλη της ΕΕ έχει μερική απασχόληση (8,7% των ανδρών και 32,2% των γυναικών). Στην Ολλανδία τα ποσοστά είναι 26,8% για τους άνδρες και 76,6% για τις γυναίκες. Γιατί;

Μέρος του λόγου είναι ότι οι Ολλανδέζες άργησαν να πουν στην αγορά εργασίας. Σε σύγκριση με άλλες χώρες, λίγοι άνδρες αναγκάστηκαν να φύγουν για να πολεμήσουν στους παγκοσμίους πολέμους του 20ού αιώνα και έτσι δεν χρειάστηκε να καλύψουν τις θέσεις τους στα εργοστάσια οι γυναίκες, όπως έγινε σε άλλες χώρες. Λόγω του πλούτου της χώρας, δεν ήταν απαραίτητο να δουλεύουν και τα δύο μέλη ενός ζευγαριού για μια άνετη ζωή. Βασικό στοιχείο της πολιτικής ζωής στην Ολλανδία έως τη δεκαετία του ’80 ήταν να υπάρχουν παροχές και επιδόματα ώστε οι γυναίκες να μένουν στο σπίτι και να μεγαλώνουν τα παιδιά τους.

Παρότι η διαφοροποίηση στην προσέγγιση στην εργασία για τα δύο φύλα στην Ολλανδία μπορεί να φαίνεται παρωχημένη σε κάποιους, η χώρα πέρασε έναν νόμο το 2000 που αναφέρει ότι οι γυναίκες έχουν το δικαίωμα να περιορίσουν τις ώρες που εργάζονται χωρίς αρνητικές επιπτώσεις από τους εργοδότες τους.

Παρά τις αλλαγές στην αγορά εργασίας, το ολλανδικό κράτος συνεχίζει να υποστηρίζει ότι ακόμη και η μερική απασχόληση θα έχει τα προνόμια της πλήρους. Βέβαια υπάρχουν και τα προβλήματα που δημιουργούνται από τις εξελίξεις στην οικονομία. Πριν από την κρίση το 10% των Ολλανδών με μερική απασχόληση ευχόταν να έχει πλήρη απασχόληση –σήμερα το ποσοστό έχει ανέλθει στο 25%. Παραμένει βέβαια πολύ μικρότερο σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ, η αύξηση όμως είναι εντυπωσιακή.

Ενας άλλος λόγος που θεωρείται ότι επηρεάζει θετικά τη διάθεση των Ολλανδών είναι η συστηματική άσκηση. Η Ολλανδία είναι η χώρα μεταξύ των 28 της ΕΕ με το μεγαλύτερο ποσοστό άθλησης των πολιτών. Οι μελέτες δείχνουν ότι το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού στην Ολλανδία αθλείται συστηματικά τουλάχιστον τέσσερις φορές την εβδομάδα.