Ο Ερικ Κλάπτον είχε τον «Μπλάκι» και την «Μπράουνι». Ο Γουίλι Νέλσον έχει τον «Τρίγκερ». Ο Κιθ Ρίτσαρντς τον «Μικόουμπερ». Ομως πριν από όλους αυτούς, ο Μπ.Μπ. Κινγκ είχε τη «Λουσίλ».

Επί περισσότερο από μισό αιώνα ο θρύλος των μπλουζ, που έφυγε πριν από λίγες ημέρες σε ηλικία 89 ετών, και η «Λουσίλ» ήταν αχώριστοι –ελάχιστες σχέσεις μεταξύ ενός ανθρώπου και μιας κιθάρας είναι τόσο μακρές ή τόσο αποδοτικές. Τον συνόδευσε πιστά σε επιτυχίες όπως το «The thrill is gone» και το «Sweet little angel», του γλίτωσε –όπως λέει ο ίδιος στο τραγούδι που της αφιέρωσε –δυο – τρεις φορές τη ζωή και έγινε η φωνή του: «Τη στιγμή που σταμάτησα να τραγουδώ με το στόμα, άρχισα να τραγουδώ με τη «Λουσίλ»».

Βέβαια η «Λουσίλ» δεν ήταν μία καθώς ο μεγάλος των μπλουζ άλλαξε πολλές μέσα στα χρόνια, όπως αναφέρει το περιοδικό «Ρόλινγκ Στόουν». Ως «Λουσίλ» σήμερα ανανωρίζεται μια μαύρη με χρυσό Gibson ES-355, ένα μουσικό όργανο που γεννήθηκε μέσα σε φασαρία και τη φωτιά. Το 1949 ο Κινγκ ήταν 24 ετών και έπαιζε σε νυχτερινό κέντρο του Αρκανσο. Στη διάρκεια ενός καβγά μεταξύ δύο ανδρών το μαγαζί πήρε φωτιά και όταν όλοι είχαν βγει έξω ο μουσικός κατάλαβε ότι είχε ξεχάσει μέσα την κιθάρα του. Γύρισε και με κίνδυνο της ζωής του τη βρήκε. Οταν έμαθε ότι ο καβγάς των δύο ανδρών είχε ξεσπάσει για μια γυναίκα που λεγόταν Λουσίλ, αποφάσισε να δώσει το όνομα αυτό στην κιθάρα του «ώστε να μου θυμίζει να μην ξανακάνω ποτέ τέτοια βλακεία».

Ο Ράιλι Μπεν Κινγκ, όπως ήταν το πραγματικό όνομα του γεννημένου σε μια βαμβακοφυτεία του Μισισίπι μουσικού, είχε αγοράσει την πρώτη του κιθάρα σε ηλικία 12 ετών έναντι 15 δολαρίων. Εκτοτε πέρασαν πολλές από τα χέρια του, αλλά από τη στιγμή που ξεκίνησε εμφανίσεις προτιμούσε πάντα τις Gibson, μέχρι που η εταιρεία έφτιαξε μια κιθάρα σύμφωνα με τις δικές του προδιαγραφές και φυσικά την ονόμασε «Λουσίλ». Τα μπλουζ δεν τα άφησε ποτέ, γι’ αυτό και από νεαρός πήρε το παρατσούκλι «Βlues Βoy», εξού και το Μπ.Μπ.

Τον συνόδευε σε όλες του τις συναυλίες, μέχρι και την πιο πρόσφατη στις 3 Οκτωβρίου του 2014. Εκείνη η νύχτα, όπως χιλιάδες νύχτες έως τότε, περιγράφεται στους αρχικούς στίχους του τραγουδιού «Λουσίλ» το οποίο ο Κινγκ ηχογράφησε σε άλμπουμ του 1968: «Ο ήχος που ακούτε είναι από την κιθάρα μου που λέγεται «Λουσίλ»». Ενας ήχος που οι θιασώτες των μπλουζ απολαμβάνουν εδώ και 50 χρόνια. Ενας ήχος που θα δεν ξεχαστεί.