Δεν είναι και λίγο σε αυτή τη ζωή να καταφέρεις να δεις από κοντά το Ak Sarayi (Λευκό Παλάτι) του Ταγίπ Ερντογάν. Θυμίζω ότι είναι το νέο Προεδρικό Μέγαρο με τα 1.000 δωμάτια που έχτισε ο Ταγίπ για να στεγάσει την προεδρική του ματαιοδοξία.

Το Λευκό Παλάτι είναι πράγματι εντυπωσιακό. Για όσους μπόρεσαν να το δουν από μέσα. Το λέω επειδή, πλην του Νίκου Κοτζιά και της επίσημης αποστολής που πέρασαν το κατώφλι του, οι υπόλοιποι δεν είδαν και πολλά.

Οι δημοσιογράφοι ξεροστάλιαζαν απέξω προσπαθώντας να πετύχουν καλές φωτογραφίες. Τουλάχιστον είχαν καλό WiFi. Δεν αστειεύομαι: το τουρκικό Προεδρικό έχει και misafir WiFi, δηλαδή ασύρματο Ιντερνετ και για τους επισκέπτες.

Εννοείται ότι η γραμμή είναι γρήγορη και πιάνει και εκτός Μεγάρου. Εδώ ολόκληρο φυτώριο ξερίζωσε ο Ταγίπ για να φτιάξει το Παλάτι, στο WiFi θα κολλούσε;

Εχθρός της τρομοκρατίας

Νωρίτερα, χάιλαϊτ της συνέντευξης Τύπου του Κοτζιά με τον τούρκο ομόλογό του ήταν όταν τούρκος δημοσιογράφος ρώτησε για το επίμαχο θέμα Ξηρού, καθώς η 17Ν Νοέμβρη μετρά θύματα και στις τάξεις τούρκων διπλωματών.

Ο Κοτζιάς είπε ότι το πρώτο άρθρο που έγραψε στη ζωή του στον αντιστασιακό Τύπο το 1967 ήταν κατά της τρομοκρατίας. «Νιώθω βαθιά εχθρότητα απέναντι στην τρομοκρατία» συνέχισε για να προσθέσει ότι αποδείχθηκε αληθινός όταν είπε σε εκπροσώπους δυτικών χωρών ότι ο Ξηρός δεν θα κάνει χρήση του νόμου. Οπως και έγινε. Αυτό, κατέληξε, αποδεικνύει ότι ο νόμος δεν έγινε για τον Ξηρό.