O Χουόν Γονγκ Τσολ ήταν ένας απλός στρατηγός των βορειοκορεατικών ενόπλων δυνάμεων μέχρι που ξεχώρισε τον Δεκέμβριο του 2011. Τότε συμμετείχε στην επιτροπή που διοργάνωσε την εντυπωσιακή κηδεία του ηγέτη της χώρας Κιμ Γιονγκ Ουν, του Αιώνιου Ηγέτη, του Γιου του Κομμουνιστικού Μέλλοντος, του «Αγαπημένου Ηγέτη που είναι η Τέλεια Ενσάρκωση αυτού που πρέπει να είναι ένας Ηγέτης», του Λαμπρού Αστρου του Βουνού Παγκτού, της Μοίρας του Εθνους, του Ηλιου του Εθνους, του Μεγάλου Ηλιου του Εθνους, του Δοξασμένου Στρατηγού που κατέβηκε από τα Ουράνια –για να αναφέρουμε μόνο μερικούς από τους 1.200 τίτλους που είχαν δοθεί όσο βρισκόταν εν ζωή ο γιος του ιδρυτή της Βόρειας Κορέας.

Η ένταξη του Χουόν σε αυτή την ξεχωριστή ομάδα έδειξε ότι το μέλλον του ήταν λαμπρό καθώς στην εξουσία ανέβηκε ο γιος του εκλιπόντος, ο Κιμ Γιονγκ Ουν. Στα τέλη Απριλίου ο Χουόν, υπουργός Αμυνας της χώρας πλέον, εξόργισε τον παντοδύναμο νεαρό, ο οποίος επέλεξε να τον εκτελέσει αμέσως μετά την επιστροφή του από τη Μόσχα. Η ιστορία που κυκλοφορεί ότι εκτελέστηκε με αντιαεροπορικά πυρά ελέγχεται. Το τι είχε κάνει δεν είναι απολύτως ξεκάθαρο. Υπάρχουν κάποιες φήμες ότι αποκοιμήθηκε σε μια δημόσια τελετή παρουσία του νέου Μεγάλου Ηγέτη, άλλοι λένε ότι είχε αμφισβητήσει κάποιες αποφάσεις του κι άλλοι ότι απλά ο Ουν έκανε αυτό που συνηθίζει να κάνει τα τελευταία τρία χρόνια –να εκτελεί παραδειγματικά αξιωματούχους προκειμένου να εκφοβίζει τους πάντες ώστε να αποδεικνύουν την πίστη τους σε εκείνον.

Η δολοφονία του 66χρονου Χουόν είναι η τελευταία σε μια μακρά λίστα –υπολογίζεται ότι έχει διατάξει τη θανάτωση τουλάχιστον 70 ανώτατων κρατικών στελεχών. Η πιο διάσημη περίπτωση ήταν του θείου του, Γιανγκ Σονγκ Ταέκ, πρώην αντιπροέδρου της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής και υπ’ αριθμόν 2 του καθεστώτος, με κατηγορίες για «φραξιονισμό» και «εγκλήματα εναντίον της οικονομίας». Ο Γιανγκ είχε ταχθεί υπέρ μιας οικονομικής μετάβασης που θα ακολουθούσε το κινεζικό μοντέλο.

Η πιο επικίνδυνη δουλειά στη Βόρεια Κορέα είναι εκείνη του επικεφαλής του επιτελείου του Κιμ Γιονγκ Ουν. Μέχρι στιγμής έχουν περάσει τέσσερα άτομα από τη θέση αυτή και τα τέσσερα έχουν εκτελεστεί. Ομως κανείς δεν είναι ασφαλής. Πρόσφατα εκτελέσθηκε και ένας ανώτερος αξιωματούχος της Υπηρεσίας Δασών. Το έγκλημά του ήταν ότι διαφώνησε με το σχέδιο ενός κτιρίου που θα είναι αφιερωμένο στην επιστήμη και την τεχνολογία. Πρότεινε το κτίριο να είναι κυκλικό, ενώ το αρχικό σχέδιο ήταν σαν λουλούδι. Οι εκκαθαρίσεις φθάνουν και στον χώρο του πολιτισμού. Τέσσερα μέλη της καλύτερης ορχήστρας της Βόρειας Κορέας, της Ορχήστρας Ουνχάσου, έπεσαν σε δυσμένεια και εκτελέστηκαν τον Μάρτιο λόγω ενός «σκανδάλου» για το οποίο δεν έχουμε περισσότερες λεπτομέρειες.