Σήμερα ξεκινώ με ζουμερό ρεπορτάζ από το συνέδριο της ΚΕΔΕ που γίνεται στη Χαλκιδική. Για την ακρίβεια στη μύτη του δεύτερου ποδιού, στο Πόρτο Καρράς.

Για τα αυτοδιοικητικά θα σας πω άλλη φορά. Οι δήμαρχοι-συνεργάτες μου με πληροφόρησαν ότι ο πρόεδρος Αντώνης Σαμαράς μπήκε στην αίθουσα του συνεδρίου φουριόζος, στη μέση της ομιλίας του γαλάζιου προέδρου της ΚΕΔΕ Γιώργου Πατούλη.

Κι εκεί που ήμουν έτοιμος να εικάσω ότι αυτές οι αργοπορίες έμειναν ως κατάλοιπο από την περίοδο συγκυβέρνησης με το (γνωστής ώρας…) ΠΑΣΟΚ, με πληροφόρησαν ότι καθ’ οδόν προς το Πόρτο Καρράς ο Σαμαράς έκανε μια στάση στις Σκουριές Χαλκιδικής για συμπαράσταση στους εργαζομένους στα μεταλλεία χρυσού.

Αντιπολιτευτικό κρεσέντο Σαμαρά

Αργότερα πήρε τον λόγο ο πρόεδρος της ΝΔ και κατακεραύνωσε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζοντας και την πικρία του για το γεγονός ότι, όπως κατήγγειλε, δεν αναγνωρίζεται η γαλάζια συμβολή στα περί την Αυτοδιοίκηση.

Μέσα στο αντιπολιτευτικό του κρεσέντο όμως ο Σαμαράς «ξέχασε» να χαιρετήσει τον παριστάμενο υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκο Βούτση που εκπροσωπούσε την κυβέρνηση.

Οι δήμαρχοι-ανταποκριτές μου στο συνέδριο της Χαλκιδικής μού λένε ότι ο ευγενής Βούτσης σηκώθηκε και πήγε προς το μέρος του Σαμαρά για να τον χαιρετήσει. Εκείνος ανταποκρίθηκε με μια χλιαρή χειραψία.

Οπως επίσης χλιαρή ήταν και η χειραψία του με τον «αντάρτη» περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα ο οποίος, ως γνωστόν, ηγείται της καραμανλικής παλινόρθωσης στη Βόρεια Ελλάδα.

Γύρισαν την πλάτη στον Βούτση

Ο Σαμαράς όμως «έγραψε» τον Βούτση δύο φορές. Αφού δεν μπήκε καν στον κόπο να ακούσει την ομιλία του. Εστω και τη μισή. Αντιθέτως, άκουσε την ομιλία του Σταύρου Θεοδωράκη, ο οποίος ακολούθησε το μονοπάτι που άνοιξε ο πρόεδρος της ΝΔ και έφυγε κι αυτός σφαίρα πριν από την ομιλία του υπουργού.

Αντίθετα, η Φώφη Γεννηματά από το ΠΑΣΟΚ δεν κράτησε την ίδια στάση. Ως παλιά αυτοδιοικητική κράτησε τα προσχήματα και ενόψει και Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ βρήκε την ευκαιρία να υπενθυμίσει τις μεταρρυθμίσεις που προώθησαν εκείνη και το κόμμα της.

«Ασυμφωνία» προγραμμάτων

Τον πρόεδρο της ΝΔ ακολουθούσε στο βήμα του συνεδρίου της ΚΕΔΕ ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. Αλλά πληροφορούμαι ότι δεν κατάφεραν να συναντηθούν. Δεν ξέρω εάν ήταν συμπτωματικό που τα προγράμματά τους δεν είχαν σημείο επαφής, καθώς όταν ο κοινοτικός επίτροπος έφθανε στο Πόρτο Καρράς ο Σαμαράς είχε ήδη αναχωρήσει για τις Σέρρες.

Η ομιλία Αβραμόπουλου στην ΚΕΔΕ ήταν διανθισμένη με μηνύματα που είχαν αποδέκτες τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην αντιπολίτευση –και σε αυτά, ως γνωστόν, ο επίτροπος για τη Μετανάστευση είναι εξπέρ.

«Θεωρώ αδιανόητη και από ιστορικής πλευράς επικίνδυνη κάθε σκέψη ή κάθε πολιτική που θα έβγαζε την Ελλάδα από το πλαίσιο της ευρωπαϊκής της ασφάλειας» είπε (προφανώς) προς το Μαξίμου.

«Απάντηση στην οξεία κρίση που αντιμετωπίζουμε είναι μία και μόνο μία: ενωμένοι, πέρα και πάνω από το κομματικό συμφέρον, να προχωρήσουμε σε ριζοσπαστικές τομές με το παρελθόν. Με τον πολιτικό κόσμο να αντιλαμβάνεται και να υπηρετεί την υπόθεση της εθνικής συνεννόησης» διεμήνυσε (προφανώς) προς τη Συγγρού.

Οι «αγανακτισμένοι» νεοδημοκράτες

Για να επιστρέψω στον Σαμαρά, σας λέω ότι η περιοδεία του στις Σέρρες δεν περιελάμβανε τις ιστορικές Αμφίπολη και Πρώτη –επικεντρώθηκε στις πλημμυρισμένες περιοχές του νομού, πέριξ της λίμνης Κερκίνη.

Εκεί συνάντησε και τον νεότερο Κώστα Καραμανλή (του Αχιλλέα), που έδωσε το «παρών» ως τοπικός βουλευτής, ενώ ξιφούλκησε κατά της κυβέρνησης Τσίπρα ότι άφησε τους πλημμυροπαθείς στην τύχη τους.

«Πέφτουν οι μάσκες εκείνων που λέγανε ότι θα ακολουθήσουν φιλοαγροτική πολιτική» διεμήνυσε –ξεκινώντας την επιχείρηση επαναπροσέγγισης της ΝΔ με τους αγρότες. Ακόμη γνωστοποίησε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα καταψηφίσει το σχέδιο φορολόγησης για αγροτικές αποζημιώσεις ή επιδοτήσεις άνω των 12.000 ευρώ, εφόσον φθάσει στη Βουλή.

Ο Σαμαράς συνοδευόταν και από τον γραμματέα της ΝΔ Ανδρέα Παπαμιμίκο, αλλά πληροφορούμαι ότι η σερραϊκή εξόρμηση δεν ήταν ανέφελη. Στα λασπωμένα εδάφη της Βισαλτίας και στο Πεθελινό του Δήμου Εμμανουήλ Παππά υπήρξαν κάποια παρατράγουδα από «αγανακτισμένους» πρώην νεοδημοκράτες, που δεν πήραν έκταση κατόπιν παρέμβασης των ψυχραιμοτέρων.

Και τα εσωκομματικά της Συγγρού

Την ίδια ώρα, σε ιδιαίτερο χώρο στον πρώτο όροφο του Πόρτο Καρράς, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος είχε μακρά συζήτηση με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γιώργο Πατούλη και τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, η οποία δεν περιορίστηκε στα θέματα της μετανάστευσης και της ενίσχυσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως καταλαβαίνετε.

Με τα εσωκομματικά της ΝΔ, προφανώς, συνδέονται και τρεις διαδοχικές επισκέψεις που θα γίνουν σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο, έστω και αν αποδίδονται σε εθιμοτυπικούς λόγους. Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο θα επισκεφθεί ο διαχρονικός φίλος του, πρώην πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας, ενώ θα ακολουθήσουν η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Νίκος Δένδιας.

Η τύχη δεν θέλει τη ΔΗΜΑΡ

Οταν έχεις πάρει την κάτω βόλτα, όλα μετά είναι εναντίον σου. Κάπως έτσι εξελίσσονται τα πράγματα για τη ΔΗΜΑΡ. Μετά τα συντριπτικά αποτελέσματα των ευρωεκλογών και των εθνικών εκλογών, τώρα παρουσιάστηκε και μια σειρά από τεχνικά προβλήματα που οδηγούν στη μετάθεση του Συνεδρίου για το τριήμερο 5-7 Ιουνίου.

Τα προβλήματα έχουν να κάνουν με τον χώρο που θα στεγάσει τις εργασίες, καθώς και με τις δυσκολίες που προέκυψαν λόγω των Πανελλαδικών Εξετάσεων, που έπεφταν πάνω στην προηγούμενη ημερομηνία.