Οι βρετανικές εκλογές δεν έφεραν καλά αποτελέσματα για τους δημοσκόπους – που για άλλη μία φορά έπεσαν έξω στις προβλέψεις τους. Δεν έφεραν καλά αποτελέσματα για τους Εργατικούς – που αναζητούν ηγέτη και πολιτική γραμμή. Δεν έφεραν όμως καλά αποτελέσματα και για την Ευρώπη.

Οι Συντηρητικοί, που εξέρχονται πανίσχυροι από τη δοκιμασία της κάλπης, έχουν δεσμευθεί για την πραγματοποίηση δημοψηφίσματος ώς τα τέλη του 2017 για την παραμονή ή μη της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Μάλιστα, ενδέχεται να υπάρξει επίσπευσή του, καθώς οι βρετανικές εταιρείες δύσκολα θα αντέξουν μια διετή αβεβαιότητα ως προς τον προσανατολισμό της χώρας.

Από τη στιγμή μάλιστα που οι ευρωσκεπτικιστές δίνουν – παραδοσιακά – τον τόνο στις συζητήσεις που γίνονται στη Βρετανία για τα ευρωπαϊκά ζητήματα, είναι προφανές ότι ο εκλογικός θρίαμβος του Ντ. Κάμερον φέρνει το Brexit (την έξοδο της Βρετανίας από την Ενωση) πολύ πιο κοντά σε σχέση με το παρελθόν.

Σε μια στιγμή που οι πάντες ζητούν «περισσότερη Ευρώπη», οι Βρετανοί δείχνουν πιο έτοιμοι από ποτέ για το μεγάλο βήμα της εξόδου. Ανεξαρτήτως του τι θα συμβεί τελικά, από την εξέλιξη αυτή ωφελούνται κατ’ αρχάς οι ευρωσκεπτικιστές σε όλη την Ενωση, ενώ μεγιστοποιείται ο ρόλος της Γερμανίας.

Και τα δύο είναι αρνητικά για τη χώρα μας: για να ικανοποιήσουν τους ευρωσκεπτικιστές, οι κυβερνήσεις έχουν έναν λόγο παραπάνω να μην υποχωρήσουν απέναντι στο «μαύρο πρόβατο» με τα τεράστια χρέη. Από την άλλη πλευρά, μία ακόμα πιο ενισχυμένη Γερμανία έχει κάθε λόγο να συνεχίσει την εξαγωγή του δικού της μοντέλου λιτότητας στον Νότο – άρα και στην Ελλάδα.