Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος συμφώνησαν να εντείνουν τις μεταξύ τους διαβουλεύσεις για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών. Αυτό ήταν το επιστέγασμα της δεύτερης τριμερούς διάσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες στη Λευκωσία.

Οπως μου μετέδωσε ο Γιώργος Τσαλακός, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου σημείωσε ότι η οριοθέτηση θα γίνει «όπου κρίνεται απαραίτητο, όπου δεν απαιτείται συνεργασία και συνεννόηση με τρίτες χώρες» εννοώντας προφανώς την Τουρκία και τις ενστάσεις που εγείρει η Αγκυρα, ιδίως στην περιοχή του Καστελλόριζου και πρόσθεσε πως «Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος αποτελούν πυλώνες ασφάλειας σε μια ταραχώδη περιοχή και η συνεργασία τους μπορεί να αποβεί εποικοδομητική τόσο για τις χώρες μας όσο και για την Ανατολική Μεσόγειο».

Ο Τσίπρας ευχήθηκε μάλιστα η πρωτοβουλία των τριών χωρών να αποτελέσει πρόκληση για όλες τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου να προχωρήσουν στην οριοθέτηση ΑΟΖ στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.

Ο ελληνας Πρωθυπουργός απηύθυνε πρόσκληση προς τους Προέδρους Αναστασιάδη και Αλ Σίσι ώστε η επόμενη τριμερής διάσκεψη να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα. Ο Τσίπρας αναφέρθηκε και στην αλλαγή ηγεσίας στην πλευρά των Τουρκοκυπρίων. «Είναι ενδιαφέρουσα –είπε –η εκλογή του κ. Ακιντζί και θα παρακολουθούμε με προσοχή και ελπίδα».

Στην κατ’ ιδίαν συνάντηση Τσίπρα – Αλ Σίσι (που πριν από λίγες ημέρες είχε συνάντηση στο Κάιρο και με τον Πρόεδρο Προκόπη Παυλόπουλο) συμφωνήθηκε η σύσταση τεχνικής ομάδας η οποία, όπως είπε ο Πρωθυπουργός, «θα έχει στόχο την ενίσχυση της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου για τη δραστηριοποίηση ελληνικών και κυπριακών επιχειρήσεων στην προσπάθεια οικονομικής ανοικοδόμησης της Αιγύπτου».