«Και αν αυτό δεν έγινε σήμερα και γίνει σε 6 μήνες θα είναι άσχημα;». Αυτό αναρωτήθηκε ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στο Star, κληθείς να σχολιάσει τα πρωτοσέλιδα για «φιάσκο» και «άνθρακες ο θησαυρός» αναφορικά με τις περιβόητες προκαταβολές πολλών δισ. ευρώ από τη συμμετοχή της Ελλάδας στον ρωσικό αγωγό.

Μου έκανε πάντως εντύπωση το ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός πήρε πάνω του το θέμα και μίλησε δημόσια με νούμερα. Οχι πλέον μέσω διαρροών και non papers από το Μαξίμου, αλλά διά στόματος Τσίπρα ακούσαμε για το ενδεχόμενο να προκαταβάλει η Ρωσία, αν γίνει ο αγωγός, ένα ποσό ύψους 3-5 δισ. ευρώ ως προκαταβολή από τα μελλοντικά έσοδα που θα έχει η χώρα μας. Εσοδα που, όπως είπε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, υπολογίζονται σε 100-150 εκατ. τον χρόνο.

Να με συγχωράτε, αλλά με μια απλή διαίρεση αυτό σημαίνει ότι οι Ρώσοι θα μας έδιναν (ή θα μας δώσουν) προκαταβολές που αντιστοιχούν σε έσοδα 30-35 ετών! Εγώ πάντως θυμήθηκα και τις μεγαλοστομίες Σαμαρά, που πριν ακόμη βρεθεί το πετρέλαιο της Ελλάδας στις θάλασσές της μοίραζε πέρυσι 150 δισ. δολάρια έσοδα σε βάθος 30ετίας