Ισως να είναι και μια απάντηση στη δυσανεξία του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού για κοινό βηματισμό με τη ΝΔ, αλλά από μια οπτική ο Αντώνης Σαμαράς ξεκινά τη συγκρότηση του ευρωπαϊκού μετώπου από το Στρασβούργο.

Στην αλσατική πρωτεύουσα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα περιοριστεί αύριο στην κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον σοσιαλιστή πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, αλλά προγραμμάτισε συναντήσεις με τον πρόεδρο της Συμμαχίας των Φιλελεύθερων – Δημοκρατών Γκι Φέρχοφσταντ και τον επικεφαλής της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Τζιάνι Πιτέλα.

Ο Βέλγος υπενθυμίζω ότι συντηρεί ένα δίκτυο επαφών στην Ελλάδα που περιλαμβάνει από Ντόρα Μπακογιάννη έως Θόδωρο Σκυλακάκη και στο οποίο εσχάτως έχει προστεθεί και ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Ο Ιταλός είναι επικεφαλής της ομάδας των ευρωβουλευτών στην οποία ανήκουν ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι.

Ακόμη κι αν δεν διαμορφώνονται συνθήκες δεξιού διεμβολισμού μέσω Ευρώπης, το μήνυμα του Σαμαρά ότι αποτελεί αξιόπιστο συνομιλητή των βασικών φιλευρωπαϊκών δυνάμεων έχει τη σημασία του για τη Συγγρού.

Ο πρόεδρος της ΝΔ θα βρίσκεται νωρίς το απόγευμα στο Στρασβούργο, καθώς το βράδυ θα μιλήσει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΕΛΚ για την Ελλάδα και την κρίση. Ενδεχομένως να ενημερώσει τους ομοϊδεάτες του στην ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά για τη στάση του απέναντι στην κυβέρνηση Τσίπρα, εάν υπάρξει τελικώς συμφωνία με εταίρους και πιστωτές.

Το μνημόσυνο

και οι απρόσκλητοι

Γνωρίζω, ωστόσο, ότι δεν θα επιθυμούσε να βρεθεί στην αμήχανη θέση να προϊδεάσει τον ίδιο τον Τσίπρα για τον γαλάζιο σχεδιασμό μετά τη συμφωνία. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί σε ένα τετ α τετ πρώην και νυν πρωθυπουργού νωρίτερα σήμερα το πρωί στη Φιλοθέη, στο ετήσιο μνημόσυνο του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Ο Σαμαράς θα είναι εκεί, αλλά πληροφορούμαι ότι έως αργά χθες το βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου «ζύγιζαν» το ενδεχόμενο ο Αλέξης να κάνει την έκπληξη και να προσέλθει και εκείνος στο μνημόσυνο. Κυρίως για να απολαύσουν το ανακάτεμα που θα προκαλέσουν στη ΝΔ.

Από τον καραμανλικό περίγυρο επέμεναν και χθες ότι δεν αναμένουν πρωθυπουργικές επισκέψεις στο Ιδρυμα Κωνσταντίνου Καραμανλή, αλλά από το περιβάλλον Τσίπρα σχολίαζαν ότι δεν υπάρχουν προσκλήσεις για το μνημόσυνο και, συνεπώς, όποιος θέλει πηγαίνει.

Είναι προφανές, πάντως, ότι ο Πρωθυπουργός δεν πρόκειται να εμφανιστεί στα βραχώδη όρη της Φιλοθέης απρόσκλητος.

Βούτσης λυόμενος

Δεν ξέρω εάν ο Μπαϊρακτάρης προετοιμάζεται να μετατραπεί σε συριζαίικο στέκι, αλλά η γοητεία που ασκεί η διακυβέρνηση Καραμανλή στην κυβέρνηση Τσίπρα επαναφέρει σε τροχιά και τον βασικό μέτοχο.

Πρόκειται για ζήτημα που εξετάζει η κυβερνητική σύμπραξη ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, όπως ανέφερε χθες στην Ολομέλεια της Βουλής (στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ) ο Νίκος Βούτσης.

Κατά τον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, το θέμα –που ανακατεύτηκε με τις μερίδες κεμπάπ του Μπαϊρακτάρη από τον Καραμανλή μια φθινοπωρινή βραδιά του 2004, οδηγώντας σε «βραχυκύκλωμα» με τις Βρυξέλλες –«είναι ανοικτό και δεν μπορούμε να το βάζουμε κάτω από το τραπέζι».

Με αφορμή την ΕΡΤ, εξάλλου, ο Βούτσης επεκτάθηκε γενικότερα σε ζητήματα λειτουργίας των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών και χαρακτήρισε «απίστευτο σκάνδαλο» την αδειοδότηση του παρόχου ψηφιακών συχνοτήτων Digea, πίσω από την οποία διέγνωσε «ασυμβίβαστο» και διερωτήθηκε εάν πρόκειται για «διαπλοκή πατεντάτη» της πολιτικής ζωής με τους μετόχους των τηλεοπτικών σταθμών.

«Δεν τα βάζω ούτε με τον κ. Ψυχάρη ούτε με τον κ. Μπόμπολα, ούτε με τον κ. Βαρδινογιάννη ούτε με την ιδιοκτησία του Alpha για το ότι η πολιτική έγινε όμηρος και θεραπαινίδα των μεγαλοκαναλαρχών και των μεγάλων καναλιών όλη αυτή τη δεκαετία και ιδιαίτερα μέσα στην κρίση. Δεν τα βάζω με αυτούς, διότι αυτοί οι άνθρωποι είναι επιχειρηματίες και κάνουν τα νούμερά τους κ.λπ. Τα έχουμε βάλει (μαζί τους) σε σχέση με το μέτρο που τους αναλογεί ως προς τα συμφέροντά τους μέσα στις πολιτικές της κρίσης. Είναι μια άλλη συζήτηση» –ιδού ακόμη ένα απόσπασμα από τη χθεσινή υπουργική παρέμβαση.

Παρθενική ομιλία

«Δίχασε» την Ολομέλεια η χθεσινή τοποθέτηση του Γιώργου Αμυρά επί του νομοσχεδίου για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ. Ο βουλευτής του Ποταμιού, βέβαια, και τι δεν είπε.

Αφού πρώτα επισήμανε ότι είναι η παρθενική ομιλία του στη Βουλή και να πώς τα φέρνει η ζωή που να πρέπει να μιλήσει για την ΕΡΤ που τον ανέδειξε επαγγελματικά, που την αγάπησε ιδιαιτέρως και που την ξέρει από την καλή και από την ανάποδή της κ.λπ., αποδόμησε τις διατάξεις του νομοσχεδίου.

Και πριν καταλήξει στο εάν όντως η νέα ΕΡΤ παραμένει στα χνάρια της παλιάς –στο τέλος κατέληξε ότι η νέα αντιμετωπίζει φαντάσματα του παρελθόντος –διερωτήθηκε για το πόσες ΕΡΤ θα επαναλειτουργήσουν.

«Δεν ανασταίνετε μία ΕΡΤ. Ανασταίνετε μιάμιση ΕΡΤ. Τους 1.560 της παλαιάς ΕΡΤ –με έναν μικρό ή μεγαλύτερο άγνωστο αριθμό συνταξιούχων που θα επανέλθουν ή δεν θα επανέλθουν -, τους 750 της ΝΕΡΙΤ και τουλάχιστον μέχρι τις 15 Ιουνίου θα έχετε και τους 315 συμβασιούχους της δημόσιας» είπε.

Στη συνέχεια κάλεσε τον Νίκο Παππά να απαντήσει σε τρία ερωτήματα: α) Τι απέγινε το Ταμείο Αλληλοβοήθειας της ΠΟΣΠΕΡΤ; β) Γιατί ένας διαγωνισμός της ΝΕΡΙΤ που ήταν σε εξέλιξη για την αγορά ψηφιακών πομπών και αναμεταδοτών ξαφνικά διακόπηκε και ένα από τα μέλη της τριμελούς Επιτροπής Διενέργειας του διαγωνισμού κατήγγειλε ότι άλλαξαν οι φάκελοι; γ) Τι θα γίνει με το ακαταδίωκτο των εκκαθαριστών;