«Εμπόδιο» που ξεπεράστηκε χαρακτηρίζουν, ανώνυμα και επώνυμα, τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη στελέχη της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Κριστιάν Νουαγιέ, κεντρικός τραπεζίτης της Γαλλίας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ δήλωσε στο γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1 πως ο υποβιβασμός Βαρουφάκη είναι μια θετική εξέλιξη που θα μπορούσε να βελτιώσει τις διαπραγματεύσεις.

«Δημιουργεί πολλές εντάσεις κατά συνέπεια αυτό (ο υποβιβασμός) μπορεί σίγουρα να βοηθήσει τις διαπραγματεύσεις. Η ουσία όμως, δεν αλλάζει. Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει επιτέλους να αποφασίσει σοβαρές μεταρρυθμίσεις για να μπει ξανά σε τροχιά η οικονομία», υποστήριξε ο Νουαγιέ.

Παράλληλα, το Reuters επικαλείται Ευρωπαίο αξιωματούχο σύμφωνα με τον οποίο ο τρόπος που συμπεριφερόταν ο Έλληνας υπουργός τον καθιστούσε ένα «πρόσθετο εμπόδιο» στις διαπραγματεύσεις. Ο ίδιος αξιωματούχος σημείωσε πως περιορίζοντας τον ρόλο του, από το βασικό πρόσωπο επαφής σε ένα από τα πρόσωπα, αφαιρείται το εμπόδιο. «Έχει γίνει σχεδόν προσωπικό για κάποιους στο Eurogroup», αναφέρει ο αξιωματούχος.

Πάντως, άλλος αξιωματούχος της ευρωζώνης που επικαλείται το πρακτορείο διερωτήθηκε εάν η κίνηση ανασχηματισμού της διαπραγματευτικής ομάδας θα μπορούσε να φέρει την ουσιαστική αλλαγή που ζητούν οι δανειστές.