Η κινόα είναι ένα θαυματουργό τρόφιμο. Ανήκει στις υπερ-τροφές, είχε μάλιστα την τιμητική της πριν από δύο χρόνια αφού ο Ο.Η.Ε. κήρυξε το 2013 «Διεθνές Ετος Κινόα». Σπόρος ιθαγενής των Ανδεων, που φύεται κυρίως στη Βολιβία και το Περού, μοιάζει με δημητριακό αλλά δεν είναι. Περιέχει περισσότερες πρωτεΐνες και από το σιτάρι, Ω-3 λιπαρά, κάλιο, σίδηρο, αμινοξέα και πολλές, ακόμη, ευεργετικές για τον οργανισμό ουσίες. Είναι εύπεπτη και κατάλληλη για όσους έχουν δυσανεξία στη γλουτένη.

Υλικά

1κ.τ.γλ ελαιόλαδο

2 φέτες καπνιστόν μπέικον

1 μικρό φρέσκο κρεμμυδάκι

1 φλ κινόα

2 φλ ζωμό κοτόπουλο

1 κλαδάκι φασκόμηλο

½ ματσάκι σχοινόπρασο

½ ματσάκι μαϊντανό

1/3 φλ αμύγδαλα

αλατοπίπερο

Εκτέλεση

Ρίχνουμε τα αμύγδαλα σε καυτό νερό, τα σουρώνουμε και τα ξεφλουδίζουμε. Τα απλώνουμε σε ένα ταψάκι και τα βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για μερικά λεπτά μέχρι να στεγνώσουν και να πάρουν χρυσαφί χρώμα. Τα βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν.

Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε το μπέικον κομμένο σε λωρίδες. Αφήνουμε να γίνει τραγανό, προσθέτουμε το κρεμμυδάκι και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να γίνει διάφανο αλλά να μην καεί. Ξεπλένουμε την κινόα, τη σουρώνουμε και τη ρίχνουμε στο τηγάνι.

Προσθέτουμε το ζωμό και το φασκόμηλο και αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου 15-20 λεπτά, μέχρι ότου απορροφήσει όλο τα υγρά και γίνει αφράτη. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, ανακατεύουμε με ένα πηρούνι και αφήνουμε το τηγάνι στην άκρη σκεπασμένο για περίπου 5 λεπτά.

Πετάμε το φασκόμηλο, ρίχνουμε αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε την κινόα με μπόλικο ψιλοκομμένο μαϊντανό και σχοινόπρασο και τα καβουρδισμένα αμύγδαλα.

Σερβίρισμα

Είναι ένα ελαφρύ μεσημεριανό πιάτο που μπορεί επίσης να συνοδεύσει ψητό κοτόπουλο, σολομό ή αυγά ποσέ

Τιπ

* Η κινόα μπορεί να αντικαταστήσει το ρύζι αλλά και το πληγούρι σε συνταγές όπως το ταμπούλι