Ημέρες που είναι και οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις τραυματίστηκαν με αφορμή τον Σάββα Ξηρό, δεν ήταν λίγοι όσοι αναρωτιούνταν τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση με μια άλλη συμμαχία της χώρας: αυτήν με το Ισραήλ.

Αυτά χθες το βράδυ στο Μέγαρο Μουσικής, όπου η ισραηλινή πρεσβεία παρέθεσε την κλασική ετήσια δεξίωση με αφορμή την Ημέρα Ανεξαρτησίας του Ισραήλ. Και εκεί που όλοι έβλεπαν υπουργούς της «παλαιάς φρουράς» και αναρωτιούνταν πού είναι οι συριζαίοι –εκείνη τη στιγμή μόνο ο Γιώργος Κατρούγκαλος περιφερόταν στον χώρο –η κυβέρνηση όχι μόνο εκπροσωπήθηκε, αλλά στο υψηλότερο επίπεδο.

Το λέω επειδή όχι μόνο εμφανίστηκε ο Γιάννης Δραγασάκης, αλλά και απηύθυνε λόγο αμέσως μετά την πρεσβευτή του Ισραήλ στην Αθήνα Ιριτ Μπεν Αμπα.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εμφανίστηκε να ομνύει στις ελληνοϊσραλινές σχέσεις, τις οποίες, όπως είπε, η κυβέρνηση θα συνεχίσει και θα εμβαθύνει. Οπως το έθεσε, οι καλές σχέσεις με το Ισραήλ είναι αναγκαιότερες από ποτέ, καθώς συμβάλλουν στη σταθερότητα της περιοχής. Πάλι καλά.

Αυτή δεν ήταν η μόνη έκπληξη της βραδιάς. Εμφάνιση γκεστ σταρ έκανε και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Και όχι τυχαία. Στην έναρξη της εκδήλωσης έπαιζε βίντεο με δηλώσεις του, καθώς φέτος συμπληρώνονται 25 χρόνια σύναψης διπλωματικών σχέσεων με το Ισραήλ. Θυμίζω ότι ο επίτιμος της ΝΔ ήταν ο έλληνας πρωθυπουργός που προχώρησε στην αναγνώριση του κράτους του Ισραήλ και ο πρώτος που το επισκέφθηκε.

Από τους πρώτους πληροφορούμαι ότι μπήκε στον χώρο της δεξίωσης ο Πάνος Καμμένος, κι ας έλεγε προεκλογικά ότι οι έλληνες Εβραίοι δεν φορολογούνται προκαλώντας τη μήνη της εβραϊκής κοινότητας. Εξάλλου, η Ιριτ Μπεν Αμπα ήταν η πρώτη πρεσβευτής που δέχθηκε στο Πεντάγωνο αμέσως μετά την ανάληψη των υπουργικών του καθηκόντων. Εκεί ήταν και η Ελενα Κουντουρά.

Από το γαλάζιο στρατόπεδο το «παρών» έδωσαν ακόμη οι Ολγα Κεφαλογιάννη, Βασίλης Κικίλιας, Σίμος Κεδίκογλου, Νότης Μηταράκης, Γιάννης Κεφαλογιάννης, Κώστας Καραγκούνης, ενώ κατάσκοπός μου διέκρινε και τον Σταύρο Παπασταύρου.

Εκεί ήταν και ο Πάνος Μπεγλίτης ενώ, μεταξύ άλλων, εθεάθησαν ο αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα Ντέιβιντ Πιρς, ο γερμανός Πέτερ Σόοφ, ο ολλανδός Γιαν Φερστέεγ και ο τούρκος Κερίμ Ουράς. Τι να πω. Είμαστε όλοι Ισραηλινοί.