Υιοθετώντας την παγκόσμια τάση που θέλει εστιατόρια με ιδιόκτητες φάρμες και ελεγχόμενες πρώτες ύλες άριστης ποιότητας, το ξενοδοχείο Margi της Βουλιαγμένης δημιούργησε στα Καλύβια της Αττικής ένα υποδειγματικό μποστάνι 20 στρεμμάτων όπου καλλιεργούνται πολλά από τα βότανα, τα λαχανικά και τα φρούτα που χρησιμοποιεί στην κουζίνα του ο Παναγιώτης Γιακαλής, σεφ των εστιατορίων Malabar και Baku. Μάλιστα, η καινοτόμος ιδέα «The Margi Farm: From Farm to Fork» βραβεύτηκε φέτος με το Silver Award στην κατηγορία «Αριστεία στον τομέα του F&B» από τον θεσμό των Tourism Awards του υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ. Η τάση αυτή όμως, που έχει στόχο τον έλεγχο της ποιότητας και ταυτόχρονα το δυνατόν μικρότερο ενεργειακό αποτύπωμα, έχει ήδη εξαπλωθεί από το ένα άκρο της Ελλάδας μέχρι το άλλο.

Στο Ξινό Νερό της Φλώρινας, στον κήπο που έχει φτιάξει πίσω από τον ξενώνα – εστιατόριο Κοντοσώρος, ο μάγειρος και ιδιοκτήτης Νίκος Κοντοσώρος καλλιεργεί τα λαχανικά του χωρίς λιπάσματα και φυτοφάρμακα. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και στη Νικήτη της Χαλκιδικής. Στο μποστάνι του ξενοδοχείου Danai Beach Resort καλλιεργούνται πολλά δυσεύρετα βότανα, επτά διαφορετικές ποικιλίες ντομάτας, δύο είδη αγγουριού, πιπεριές καγιέν και μελιτζάνες.
Στην Κάτω Κορακιάνα της Κέρκυρας ο Εκτορας Μποτρίνι μαζεύει καθημερινά από τον κήπο του βρώσιμα άνθη και βότανα. Πέταλα από καπουτσίνους, έρωντες, καλέντουλες, μπουράτζες, καμπανούλες και τριαντάφυλλα προσθέτουν τα υπέροχα χρώματα και τα αρώματά τους στα πιάτα του Etrusco. Ο Εκτορας καλλιεργεί επίσης ζαρζαβατικά, οξαλίδες, γιαπωνέζικο shiso, πιπέρι Σετσουάν, κολοκύθες και λωτούς, λεμονάτο βασιλικό και λεμονοθύμαρο, ενώ διατηρεί και κοτέτσι με κοκοράκια.

Στην περιοχή Αμυγδαλέζα της Σταμάτας, το Αγρόκτημα Ρεγκούκου είναι ίσως η πιο παλιά ταβέρνα της Αττικής όπου μαγειρεύουν τα δικά τους λαχανικά.

Στην παραλία Χηνίτσα της Αργολίδας, στην παλιά Ταβέρνα της Γιαγιάς, μαζί με το ολόφρεσκο ψάρι απολαμβάνει κανείς και τα προϊόντα του κήπου τους.

Στο πολυτελές Costa Navarino της Μεσσηνίας δίνεται έμφαση στις τοπικές συνταγές με αγνά υλικά από τους βοτανόκηπους και τους λαχανόκηπους του ξενοδοχείου, που διαθέτει επίσης ιδιόκτητους ελαιώνες (με δέντρα 200-1.000 ετών) και αμπελώνες και παράγει έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και βιολογικό κρασί.

Λίγο πιο κάτω, στην περιοχή της Μονεμβασιάς, το βυζαντινό Kinsterna Hotel & Spa βρίσκεται μέσα σε ελαιώνες, πορτοκαλεώνες και μποστάνια, από τα οποία προέρχονται οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται στο εστιατόριο. Το ξενοδοχείο διαθέτει επίσης ένα παλιό λιοτρίβι –ένα άλογο θέτει σε κίνηση τις τεράστιες πέτρινες ρόδες του -, παλιό πέτρινο ξυλόφουρνο, ληνό (γίνεται το πάτημα των σταφυλιών) για την παραγωγή του οίνου Μαλβαζία και έναν οθωμανικό άμβυκα για την παραγωγή τσίπουρου.
ΚΡΗΤΗ – ΜΥΚΟΝΟΣ
Στην Κρήτη, τα φρούτα και τα λαχανικά όπως και το ελαιόλαδο που χρησιμοποιούνται στην οικογενειακή ταβέρνα Κάτω Ζάκρος Bay του Νίκου Πλατανάκη είναι δικής του παραγωγής. Τα δικά τους λαχανικά και μυρωδικά χρησιμοποιούν στο εστιατόριο –ακόμη και σε ειδικές θεραπείες spa –του ξενοδοχείου Κρήσσα Γειτονία (Cressa Ghitonia) στο ορεινό χωριό Σφάκα της Σητείας. Μοναδική και παραμυθένια είναι η –40 στρεμμάτων –βιολογική φάρμα Agreco του ομίλου Grecotel στο Ρέθυμνο. Ανάμεσα στα κτίσματα -χαρακτηριστικής κρητικής και βενετσιάνικης αρχιτεκτονικής του 17ου αιώνα –υπάρχουν παραδοσιακή ταβέρνα και μπακάλικο, κελάρι, ελαιοτριβείο, νερόμυλος, αλώνι, ξυλόφουρνος, πατητήρι, οινοποιείο, ρακοκάζανο, εργαστήρια, εκκλησάκι και ξενώνες. Μια λίμνη, ένας λαχανόκηπος και πολλά δέντρα συμπληρώνουν το τοπίο, ενώ επίσης υπάρχει ένας ζωολογικός κήπος όπου εκτρέφονται κατσίκες, πρόβατα, ελάφια, ζαρκάδια, κουνέλια, πέρδικες, φασιανοί, ορτύκια, περιστέρια, κότες, πάπιες, χήνες, παγόνια, φραγκόκοτες, αγριογούρουνα, μέλισσες και μεταξοσκώληκες.
Στη Μύκονο υπάρχουν μερικοί από τους πιο ενδιαφέροντες μπαχτσέδες του τόπου. Στην παραλία της Μεγάλης Αμμου ο δημιουργικός σεφ Αθηναγόρας Κωστάκος διαλέγει καθημερινά τα πιο φρέσκα υλικά και μυρωδικά από το μποστάνι του ξενοδοχείου –το φροντίζει ο ίδιος προσωπικά –για το Bill & Coo Gourmet Restaurant. Το επίσης βραβευμένο με Tourism Award για τις καινοτομίες του ξενοδοχείο Αρχιπέλαγος στο Καλό Λιβάδι της Μυκόνου προσφέρει στους πελάτες του τη δυνατότητα –tailor made –να επιλέγουν οι ίδιοι φρούτα και λαχανικά αλλά και τυριά, κρεατικά και ψαρικά που χρησιμοποιούνται στα γεύματά τους. Στο κτήμα του Belvedere Seaside Cottage στην παραλία της Ψαρούς καλλιεργούνται σπάνια βότανα και λαχανικά, τα οποία χρησιμοποιεί στις κουζίνες του ο Νίκος Ζερβός, σεφ των εστιατορίων Belvedere, Seaside Cottage by Belvedere και Marechiaro, και βέβαια στο εστιατόριο Matsuhisa. Τέλος, στη Λία της Μυκόνου ο βραβευμένος σεφ Γιώργος Βενιέρης έστησε πριν από δύο χρόνια τη Λιαστή, ένα υποδειγματικό farm restaurant με ντεκόρ που θυμίζει Ελλάδα του 1950. Στα 8 στρέμματα που περιβάλλουν το εστιατόριο ο Βενιέρης καλλιεργεί τα δικά του ζαρζαβατικά με σπόρους από παλιές τοπικές ποικιλίες, όπως μυκονιάτικα άνυδρα αγγουράκια, βλίτα, καλαμπόκια, πατάτες, ρόκα, ντομάτες και ντοματάκια, κυκλαδίτικα καρπούζια και λευκές μελιτζάνες, ενώ έχει ακόμα και ένα στρέμμα με πολλά διαφορετικά μυρωδικά, όπου φυτεύει ακόμα και κόλιανδρο και τσίλι για τα ταϊλανδέζικα πιάτα του.