«Οι διαφωνίες με τους πιστωτές δεν είναι αγεφύρωτες», τονίζει, μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης στο προσωπικό του blog και σε άρθρο του με τίτλο «Ενα New Deal για την Ελλάδα» (New Deal for Greece).

Ο έλληνας υπουργός επισημαίνει πως για να επιτευχθεί συμφωνία σε ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο για την Ελλάδα πρέπει να υπάρξει σύγκλιση αφενός στο ποια είναι η σωστή προσέγγιση για τη δημοσιονομική προσαρμογή και αφετέρου στην ατζέντα μεταρρυθμίσεων που θα στηρίξει την προσπάθεια προσαρμογής και θα εμπνεύσει εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία.

Ο κ. Βαρουφάκης ζητά λογικές παραδοχές για τα πρωτογενή πλεονάσματα συμβατές με τους ρυθμούς ανάπτυξης, τις καθαρές επενδύσεις και την ανάπτυξη των εξαγωγών, που θα μπορεί να σταθεροποιήσει την ελληνική οικονομία και το λόγο χρέους της Ελλάδας.
«Θα πρέπει να χαράξουμε ένα σχέδιο που θα βλέπει το μέλλον με βάση λογικές παραδοχές για τα πρωτογενή πλεονάσματα συμβατές με τους ρυθμούς ανάπτυξης, τις καθαρές επενδύσεις και την ανάπτυξη των εξαγωγών που θα μπορεί να σταθεροποιήσει την ελληνική οικονομία και το λόγο χρέους της Ελλάδας.

Αν αυτό σημαίνει ότι το χρέος θα ξεπεράσει το 120% του ΑΕΠ το 2020, τότε μπορούμε να επινοήσουμε έξυπνους τρόπους για να εξορθολογήσουμε, αλλάξουμε ή αναδιαρθρώσουμε το χρέος – έχοντας κατά νου τον στόχο της μεγιστοποίησης της πραγματικής τρέχουσας αξίας στους πιστωτές της Ελλάδας», δήλωσε.
Στο σκέλος των μεταρρυθμίσεων υπογράμμισε ότι το υφιστάμενο πρόγραμμα έχει αποτύχει, λέγοντας πως περαιτέρω μείωση των τιμών δεν θα βοηθήσει τις εξαγωγικές επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν πιστωτική κρίση, αλλά και ότι η περαιτέρω μείωση των συντάξεων δεν θα λύσει τις πραγματικές αιτίες των προβλημάτων του ασφαλιστικού συστήματος.
«Οι τρέχουσες διαφωνίες με τους εταίρους μας δεν είναι αγεφύρωτες.

Η κυβέρνησή μας είναι πρόθυμη να εξορθολογίσει το ασφαλιστικό σύστημα περιορίζοντας για παράδειγμα την πρόωρη συνταξιοδότηση, να προχωρήσει σε μερική ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περιουσίας, να αντιμετωπίσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που έχουν αποφράξει τα πιστωτικά κυκλώματα της οικονομίας, να δημιουργήσει ένα πλήρως ανεξάρτητο φορέα δημοσίων εσόδων και να ενισχύσει την επιχειρηματικότητα», ανέφερε μεταξύ άλλων.
Ο ίδιος υποστήριξε πως μπορεί να βρεθεί κοινό έδαφος με την ελληνική κυβέρνηση να ζητά ένα δρόμο δημοσιονομικής προσαρμογής που να έχει νόημα και μεταρρυθμίσεις που όλες οι πλευρές θεωρούν σημαντικές.

«Στόχος μας είναι να πείσουμε τους εταίρους μας πως οι δεσμεύσεις μας είναι στρατηγικές, και πως δεν πρόκειται για κινήσεις τακτικής και ότι η λογική μας είναι υγιής. Δικό τους καθήκον είναι να εγκαταλείψουν μια στρατηγική που έχει αποτύχει», καταλήγει το άρθρο του κ. Βαρουφάκη.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από