Η Deutsche Bank ενδέχεται να κληθεί να καταβάλει πάνω από 2 δισ. δολάρια στους ρυθμιστικούς φορείς των ΗΠΑ και της Βρετανίας για το σκάνδαλο της χειραγώγησης ενός επιτοκίου διατραπεζικών χορηγήσεων, δηλαδή ποσό υψηλότερο από αυτό που κλήθηκε να πληρώσει οποιοδήποτε άλλο πιστωτικό ίδρυμα, σύμφωνα με ένα πρόσωπο ενήμερο για τις προθέσεις των αρχών των δύο κρατών.

Ρυθμιστικοί φορείς στις δύο χώρες ετοιμάζονται να ανακοινώσουν μια συμφωνία για τη διευθέτηση του ζητήματος εντός της εβδομάδας, ίσως σήμερα Πέμπτη, ανέφεραν πληροφορίες που είχε μεταδώσει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Η Deutsche Bank, το μεγαλύτερο πιστωτικό ίδρυμα της Γερμανίας, είναι μια από τις τελευταίες μεγάλες τράπεζες που θα καταλήξουν σε εξωδικαστικό συμβιβασμό με τις αρχές για να κλείσει η έρευνα σχετικά με το London Interbank Offered Rate, ή Libor, το οποίο οι τράπεζες χρεώνουν η μια την άλλη, ιδίως για βραχυπρόθεσμες χορηγήσεις. Το 2012, η UBS AG είχε συμφωνήσει να καταβάλει 1,5 δισ. δολάρια σε ρυθμιστικούς φορείς διεθνώς, ενώ η Barclays Plc πλήρωσε πρόστιμα ύψους 453 εκατ. δολαρίων λίγο καιρό αργότερα.

Οι αρχές διαπίστωσαν ότι οι τράπεζες παραποιούσαν δεδομένα για να χειραγωγούν το επιτόκιο.

Το Libor και παρόμοια επιτόκια αποτελούν τα μεγέθη αναφοράς για να καθορίζονται τα επιτόκια δανείων αξίας τρισεκατομμυρίων δολαρίων παγκοσμίως, από τα επιτόκια ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων ως τα επιτόκια πιστωτικών καρτών και τα επιτόκια περίπλοκων παραγώγων.
«Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με τις αρχές οι οποίες ερευνούν θέματα που άπτονται των επιτοκίων διατραπεζικών χορηγήσεων», περιορίστηκε να αναφέρει μια εκπρόσωπος της Deutsche Bank.

Σύμφωνα με το Reuters, η γερμανική τράπεζα αναμένεται να παραδεχθεί την ενοχή της και να συμφωνήσει να καταβάλει πρόστιμα.

Η Deutsche Bank ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι αναμένει πως τα έξοδά της για τη διευθέτηση δικαστικών υποθέσεων θα ανέλθουν σε περίπου 1,5 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2015.

Παρά τα κόστη αυτά, η διοίκηση της τράπεζας διαβεβαίωσε ότι θα καταγράψει κέρδη το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους και ότι θα ανακοινώσει έσοδα που πλησιάζουν ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Η εφημερίδα The Wall Street Journal έγραψε χθες ότι η Deutsche Bank ενδέχεται να ανακοινώσει μια διευθέτηση που θα προβλέπει την καταβολή προστίμων ύψους 2,15 δισ. δολαρίων για να κλείσουν οι έρευνες σχετικά με τη χειραγώγηση επιτοκίων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από