Νέα  τραγωδία με τρεις νεκρούς, μεταξύ των οποίων ένα αγοράκι έξι ετών, χθες το πρωί μόλις 50 μέτρα από την ακτή Ζέφυρος, πολύ κοντά στο κεντρικό λιμάνι της Ρόδου.
Ιστιοφόρο στο οποίο επέβαιναν δεκάδες άνθρωποι, προσέκρουσε λίγο μετά τις εννέα το πρωί σε βράχια κοντά στην πόλη της Ρόδου. Το ξύλινο σκάφος μέσα σε λίγα λεπτά βυθίστηκε και οι επιβαίνοντες  έπεσαν στη θάλασσα, προσπαθώντας να φτάσουν μέχρι την ακτή. Δυστυχώς, μία γυναίκα, ένα μικρό παιδί και ένας άνδρας πνίγηκαν. Αμέσως σήμανε συναγερμός στις λιμενικές Αρχές του νησιού, που έσπευσαν στο σημείο. Διασώστες του ΕΚΑΒ, άνδρες του Λιμενικού και εθελοντές προσπαθούσαν να σώσουν τους μετανάστες, ο αριθμός των οποίων δεν είχε διευκρινιστεί έως αργά χθες. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, περισσότεροι από 100 παράτυποι μετανάστες, κυρίως από την Αιθιοπία και την Ερυθραία, επέβαιναν στο πλοίο. Μέχρι αργά χθες το απόγευμα είχαν διασωθεί 90 άνθρωποι, 62 άνδρες, 22 γυναίκες και έξι παιδιά, που μεταφέρθηκαν στην Αστυνομική Διεύθυνση Δωδεκανήσου, στη Λιμενική Αρχή Ρόδου και στο νοσοκομείο του νησιού.
Σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Νότιου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος τόνισε ότι αυτόπτες μάρτυρες που είδαν το σκάφος να προσεγγίζει τη στεριά, ανέφεραν ότι ο διακινητής επιχείρησε αρχικά να το βγάλει στην παρακείμενη ακτή. «Αγνωστο όμως γιατί έκανε έναν ελιγμό και το έριξε στα βράχια. Κανείς δεν είδε άλλο σκάφος να φεύγει την ώρα εκείνη από την περιοχή, που σημαίνει ότι δεν αποκλείεται ο διακινητής να είναι τώρα ανάμεσα στους διασωθέντες». 
«Ζητείται σχέδιο». Με επιστολή του προς τις ηγεσίες των αρμόδιων υπουργείων, ο κ. Χατζημάρκος τόνισε την ανάγκη κατάρτισης ολοκληρωμένου σχεδίου για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών που δέχεται η Ελλάδα και παρέθεσε προτάσεις της περιφέρειας με τις άμεσες προτεραιότητες για να μπορέσουν τα νησιά να αντεπεξέλθουν. Εκκληση προς τα ευρωπαϊκά κράτη για να αρχίσουν επειγόντως θαλάσσιες δράσεις έρευνας και διάσωσης ευρείας κλίμακας έκανε χθες και η ανθρωπιστική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα. «Tα Δωδεκάνησα είναι το μοναδικό σημείο εισόδου της Ευρώπης χωρίς κανένα επίσημο σύστημα υποδοχής. Σύμφωνα με τα στοιχεία των Αρχών, το τελευταίο τρίμηνο οι αφίξεις προσφύγων έχουν τριπλασιαστεί, με την περίοδο αιχμής από Ιούλιο έως Σεπτέμβριο να βρίσκεται μπροστά μας» αναφέρει ο Στάθης Κυρούσης, επικεφαλής της ελληνικής αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.