Δεν αποτελεί μυστικό ότι τα ελληνοτουρκικά δεν περνούν και τις καλύτερες μέρες τους τελευταίους μήνες. Απλώς η κατάσταση έγινε λίγο χειρότερη με τη νέα κυβέρνηση. Λίγο η εμπρηστική ρητορική του Πάνου Καμμένου για το Αιγαίο, λίγο η γνωστή κωλυσιεργία της Αθήνας για τα ΜΟΕ με την Τουρκία –τα οποία αποδέχθηκε επισήμως κατόπιν της σχετικής σπουδής της Αγκυρας –δεν θέλουν και πολύ οι Τούρκοι.

Πληροφορούμαι δε ότι η πρώτη συνάντηση με αντικείμενο τα ΜΟΕ που θα έχει ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΞ Δημήτρης Παρασκευόπουλος με τον τούρκο ομόλογό του Φεριντούν Σινιρλίογλου, στο τέλος του μήνα, πραγματοποιείται ύστερα από απανωτές αναβολές της ελληνικής πλευράς.

Με αυτά και με εκείνα, δεν μου κάνει εντύπωση που η Τουρκία ψάχνεται μονίμως για τσαμπουκάδες. Δεν αναφέρομαι μόνο στις παραβιάσεις στο Αιγαίο. Τις προάλλες, με αφορμή την πυρκαγιά στον προαύλιο χώρο του τεμένους Μαχμούτ Αγά στην Κομοτηνή, το τουρκικό ΥΠΕΞ έσπευσε να εκδώσει ανακοίνωση με την οποία ζητά να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της «τουρκικής μειονότητας».

Η Αθήνα αντέδρασε με ανακοίνωση στην οποία ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Κωνσταντίνος Κούτρας απαντά ότι η έρευνα εξελίσσεται και ειρωνεύεται τους Τούρκους ότι δεν έχουν επιδείξει αντίστοιχη σπουδή στη διερεύνηση των κατά καιρούς περιστατικών καταστροφής ελληνορθόδοξων μνημείων στην Τουρκία. Κατά τα λοιπά, οικοδομούμε εμπιστοσύνη με τους γείτονες.