Ένα υπέροχο ιταλικό πιάτο με λαχανικά εποχής, φασόλια και ζυμαρικό ή ρύζι που γίνεται από τη μια άκρη της χώρας μέχρι την άλλη σε διάφορες παραλλαγές. Στη Νάπολι για παράδειγμα το μαγειρεύουν με πιπεριές και μελιτζάνες ενώ στο Μιλάνο με λαρδί ή μπέικον, φασκόμηλο και παρμεζάνα.

Υλικά

1,5 λίτρο ζωμό κότας

1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη

2 καρότα κομμένα σε ροδέλες

2 κλαδιά σέλερι κομμένα σε ροδέλες

2 κολοκυθάκια κομμένα σε μεγάλους κύβους

1 φλ αρακάς

1 πατάτα κομμένη σε κύβους

2 μεγάλες ντομάτες ξεφλουδισμένες και κομμένες σε κύβους

1 κλαδάκι δενδρολίβανο

200 γρ μεσαία άσπρα (ή κόκκινα) φασόλια βρασμένα και σουρωμένα

200 γρ κοφτό μακαρονάκι

3 κ.τ.σ ελαιόλαδο

αλατοπίπερο

μερικά φύλλα βασιλικού και τριμμένη παρμεζάνα

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύσι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν αλλά να μην καούν. Προσθέτουμε το καρότο και σοτάρουμε για μερικά λεπτά, κατόπιν το σέλερι, όλα τα υπόλοιπα λαχανικά και το δενδρολίβανο. Προσθέτουμε το ζωμό, τα φασόλια και μόλις πάρουν βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσουν για περίπου 10 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες. Προσθέτουμε το ζυμαρικό και λίγο ζωμό ακόμα αν χρειάζεται και αφήνουμε άλλα 10-15 λεπτά μέχρι να γίνει. Αλατοπιπερώνουμε, δοκιμάζουμε και σερβίρουμε πασπαλίζοντας σε κάθε πιάτο λίγο φρέσκο ελαιόλαδο και τριμμένη παρμεζάνα.

Τιπς

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε βρασμένα φασόλια σε κονσέρβα ή να τα μουλιάσουμε αποβραδίς και να τα βράσουμε την επόμενη ημέρα μαζί με σκόρδο, κρεμμύδι και ένα μπουκετάκι αρωματικά χόρτα (δενδρολίβανο, δάφνη, ρίγανη ή θυμάρι)

Είναι ένα φαγητό που γίνεται όλο το χρόνο με λαχανικά εποχής. Επίσης μπορούμε να ενισχύσουμε τη γεύση του με σοταρισμένο μπέικον κομμένο σε κυβάκια και από 1 κ.τ.σ πέστο σε κάθε πιάτο.

Αντί για ζυμαρικό μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ρύζι για ριζότο.

Την επόμενη ημέρα το φαγητό είναι ακόμη καλύτερο. Επειδή πήζει μπορούμε να αραιώσουμε τη σούπα με λίγο ζωμό.