Το τσιμέντο είναι – δυστυχώς – σήμα κατατεθέν της Πρωτεύουσας. Εντούτοις, η…άγρια φύση της πόλης αντιστέκεται. Τα πουλιά και τα ζώα της Αθήνας επιμένουν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους εκμεταλλευόμενα τις μικρές «οάσεις» πρασίνου ανάμεσα στις λεωφόρους. Τα πάρκα, τα άλση, τους λόφους.

Όπως έχουν τονίσει πολλές φορές στο παρελθόν οι ειδικοί της ορνιθοπανίδας αλλά κι αυτοί που ασχολούνται με την περίθαλψη ζώων το τσιμέντο μπορεί να κυριαρχεί στην Αττική, εξακολουθούν όμως να υπάρχουν μικρά καταφύγια της άγριας ζωής. Το φωτορεπορτάζ που βλέπετε το αποδεικνύει. Χελώνες μέσα σε αρχαιολογικούς χώρους, καρακάξες πάνω σε κεραίες, σταχτοκουρούνες στα Πατήσια, παπαγάλοι στα πάρκα.

Για τους ειδικούς η παρουσία τέτοιων ειδών στην πόλη όπως για παράδειγμα οι σταχτοκουρούνες που φωλιάζουν εδώ και μερικές ημέρες σε πάρκο δίπλα στη λεωφόρο Πατησίων, στα Άνω Πατήσια δεν είναι κάτι σπάνιο. Σίγουρα όμως είναι ασυνήθιστο.

Πολλά είδη πουλιών όπως οι κότσυφες ή οι πράσινοι παπαγάλοι – επισημαίνουν οι γνώστες του αντικειμένου – έχουν προσαρμοστεί στις συνθήκες των αστικών κέντρων. Ένας λόγος μάλιστα που βοηθάει την ευκολότερη προσαρμογή τους είναι ότι στις πόλεις δεν κινδυνεύουν από το κυνήγι και έτσι μπορούν να αισθάνονται ασφάλεια.

Όπως επισημαίνουν οι άνθρωποι που ασχολούνται με την προστασία των ζώων και των πουλιών αν δεν τα κυνηγάμε συνεχώς και παντού θα τα βλέπουμε δίπλα μας.