Καθώς οι επενδυτές είναι διατεθειμένοι να δανείσουν σε ευρώ με ιστορικά χαμηλά επιτόκια, η Ευρώπη θα πρέπει να αντικαταστήσει το χρέος που λήγει σύντομα με χρέος που θα αποπληρωθεί ύστερα από αρκετά χρόνια. Είναι μια ευκαιρία που δεν θα κρατήσει για πολύ και πιθανόν να μην επαναληφθεί ποτέ ξανά. Την ευκαιρία αυτή χάνουν σήμερα η Ισπανία και η Ιταλία.

Η Ιταλία με χρέος που ξεπερνά το 130% του ΑΕΠ και η Ισπανία με χρέος που ανέρχεται σε 100% του ΑΕΠ θα πρέπει να μεταφέρουν για αργότερα τις αποπληρωμές χρεών. Τα επιτόκια των 10ετών ομολόγων της Ισπανίας ανέρχονται σε 1,2% ενώ των 5ετών σε 0,5%. Η διαφορά ανάμεσα στα δύο επιτόκια έχει μειωθεί στο μισό τους τελευταίους έξι μήνες.

Η Ισπανία και η Ιταλία αγνοούν τη λογική αυτή. Η μέση λήξη των χρεών της Ισπανίας είναι σήμερα μόλις 6,32 χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Πριν από πέντε χρόνια μάλιστα ήταν 6,49 χρόνια. Η Ισπανία δεν έχει εκμεταλλευτεί τον φθηνότερο μακροπρόθεσμο δανεισμό της ιστορίας. Παρόμοια είναι η εικόνα και στην Ιταλία, όπου η μέση διάρκεια αποπληρωμής έχει μειωθεί στα 6,42 χρόνια από 7,18 χρόνια που ήταν το 2010.

Την καλύτερη επίδοση την έχει πετύχει η Ιρλανδία, η οποία έχει υπερδιπλασιάσει τον μέσο χρόνο πληρωμής κρατικού χρέους στα 14,87 χρόνια από 6,82 χρόνια που ήταν στις αρχές του 2010.

Ισως οι υπεύθυνοι για τον δανεισμό της Ισπανίας και της Ιταλίας να πρέπει να κάνουν ένα τηλεφώνημα σε εκείνους που διαχειρίζονται το κρατικό χρέος στο Δουβλίνο. Καθώς δεν αναμένεται να καταργηθεί σύντομα η όρεξη των κυβερνήσεων να δανείζονται, οι χώρες θα μπορούσαν τουλάχιστον να υπηρετήσουν καλύτερα τους φορολογουμένους τους εκμεταλλευόμενες τη σημερινή ευκαιρία.

© Bloomberg News

Ο Μαρκ Γκίλμπερτ είναι αρθρογράφος του Bloomberg