Προσπάθεια εντοπισμού των αιωνόβιων δέντρων στα νησιά του Αιγαίου, τα οποία χρονολογούνται με τη βοήθεια εξειδικευμένων επιστημόνων έχει ξεκινήσει από το περασμένο Φθινόπωρο η χερσαία ερευνητική ομάδα του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος».

Στην πιλοτική αυτή φάση της έρευνας, στη Σάμο και την Ικαρία εντοπίζονται μέχρι στιγμής τα περισσότερα και τα παλαιότερα εναπομείναντα αρχαία δέντρα του Αιγαίου. Για παράδειγμα, στο νησί της Σάμου οι επιστήμονες του «Αρχιπελάγους» έχουν εντοπίσει έως τώρα 54 αιωνόβια δέντρα, με ηλικία 100 έως 350 έτη.

Όπως τονίζουν οι επιστήμονες του «Αρχιπελάγους» σε πολλά νησιά του Αιγαίου, επιβιώνουν μέχρι σήμερα αιωνόβια δέντρα, η ηλικία των οποίων ξεπερνά και τα 500 χρόνια. «Οι κοινωνίες κάποιων νησιών συνειδητά σεβάστηκαν και προστάτευσαν αυτά τα ξεχωριστά δέντρα για πολλές γενιές, όμως σήμερα το μέλλον τους είναι αβέβαιο. Η παράνομη υλοτόμηση αποτελεί μία σημαντική απειλή, όπως επίσης απειλή είναι και η αδιαφορία και η άγνοια των πολιτών, ενώ ο μεγαλύτερος κίνδυνος οφείλεται στην ανεπάρκεια των αρμόδιων(;) αρχών» αναφέρουν.

Στόχος της προσπάθειας του Ινστιτούτου είναι η η ανάδειξη αυτών των ξεχωριστών δέντρων, αλλά και η θεσμική ανακήρυξη και προστασία τους ως «Μνημεία της Φύσης».

Στην προσπάθεια εντοπισμού των δέντρων συμμετέχουν οι τοπικές κοινωνίες, καθώς επίσης και οι μαθητές από πολλά νησιωτικά σχολεία.

Το «Αρχιπέλαγος» ζητάει πάντως τη συμμετοχή όλων στην προσπάθεια εντοπισμού των αιωνόβιων δέντρων του Αιγαίου, έτσι ώστε να εξασφαλίσει την προστασία αυτών των πραγματικών μνημείων της φύσης μας.