Ολοι θυμούνται ότι ως μέλος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο Προκόπης Παυλόπουλος κατακεραύνωνε τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου για τη γνωστή υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Ομοίως θυμούνται την προσοχή που ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεδείκνυε όταν εξέταζε για το ίδιο θέμα της περίφημης λίστας τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλη Βενιζέλο.

Παυλόπουλος και Βενιζέλος δεν υπήρξαν ποτέ ούτε φίλοι ούτε εχθροί. Είχαν συμβατικές σχέσεις κυρίως λόγω του ότι αμφότεροι είναι καθηγητές Νομικής.

Φαίνεται πάντως πως ανοίγει μια νέα εποχή στις σχέσεις τους.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πατώντας ακριβώς στην ιδιότητα Παυλόπουλου ως καθηγητή του Δημοσίου Δικαίου με επιστολή του τον εγκάλεσε γιατί «θα έπρεπε καλύτερα από κάθε άλλον να γνωρίζετε ότι δεν συνηθίζεται αλλά ούτε και συνάδει προς το Σύνταγμα η παρουσία, και μάλιστα με ομιλία, του Προέδρου της Δημοκρατίας σε διαδικασία της Βουλής που δεν είναι καν κοινοβουλευτική αλλά δήθεν τεχνική».

Ο Βαγγέλης Βενιζέλος έγινε έξαλλος διαπιστώνοντας ότι την εξωθεσμική φιέστα που έστησε η Ζωή Κωνσταντοπούλου για το χρέος στη Βουλή τίμησε και μάλιστα ενίσχυσε και με ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δίνοντάς της ουσιαστικά υπόσταση.

«Είναι θεσμικά οδυνηρό για το δημοκρατικό και κοινοβουλευτικό πολίτευμά μας να ομιλεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από το βήμα της αίθουσας της Γερουσίας σε μια διαδικασία που υποδύεται την κοινοβουλευτική, χωρίς να είναι τέτοια» σημειώνει στην επιστολή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Καρφώνει δε και τη Ζωή σχολιάζοντας πως η δημοσιονομική πολιτική ανήκει στην αρμοδιότητα της κυβέρνησης και όχι του Προέδρου της Βουλής.

Επιδιώκοντας να κάνει τον Παυλόπουλο να νιώσει ακόμη χειρότερα, ο Βενιζέλος συνεχίζει: «Είμαι βέβαιος ότι δεν θα θέλατε να ενισχύσετε με την παρουσία σας μια κομματικού χαρακτήρα εκδήλωση των δύο κυβερνητικών κομμάτων με σκηνικό τη Βουλή».

Και για το τέλος αφήνει τη μαχαιριά: «Είμαι βέβαιος ότι θα ζητήσετε εξηγήσεις από τους οργανωτές της εκδήλωσης αυτής (σ.σ.: βλέπετε Ζωή) που επιχείρησαν να σας εκθέσουν».

Το θέμα είχε και συνέχεια. Ο Προκόπης Παυλόπουλος επεδίωξε χθες το μεσημέρι τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βαγγέλη Βενιζέλο, στον οποίο και προσπάθησε να εξηγήσει ότι ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήθελε να στείλει και στους έξω ένα μήνυμα ότι το χρέος θα αποπληρωθεί.

Λίγη ώρα μετά, στο γραφείο Βενιζέλου έφθασε και προεδρικό ραβασάκι. Σε πέντε γραμμές ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπερασπιζόταν την επιλογή του τονίζοντας ότι με την ιδιότητά του θα επιτελεί το καθήκον του. Εγραψε αναλυτικά:

«Ελαβα την επιστολή σας και διάβασα με προσοχή τις προσωπικές σας απόψεις, όπως διατυπώνονται σε αυτήν.

Από το περιεχόμενο –διότι αυτό πρωτεύει –της ομιλίας μου, στην οποία αναφέρεσθε, προκύπτει σαφώς ότι έχω πλήρη συναίσθηση, θεσμική και πολιτική, του πλαισίου των αρμοδιοτήτων μου ως Προέδρου της Δημοκρατίας και, συνακόλουθα, του τρόπου αποτελεσματικής υπεράσπισης, από την πλευρά μου, του εθνικού συμφέροντος».

Η Προεδρία δεν ήθελε να δώσει την επιστολή στη δημοσιότητα. Ομοίως η Χαριλάου Τρικούπη έλεγε ότι δεν είναι στη δικαιοδοσία της να δημοσιοποιήσει την επιστολή Παυλόπουλου και ότι αυτό είναι στη διακριτική ευχέρεια του αποστολέα.

Στο τέλος, το ΠΑΣΟΚ υπέκυψε –επειδή υπήρξαν διαρροές από την Προεδρία, σύμφωνα με τις οποίες ο Πρόεδρος έβαλε τον Βενιζέλο στη θέση του!