Τη Μεγάλη Παρασκευή, όσοι νηστεύουν αυστηρά δεν τρώνε ούτε λάδι. Φτιάξτε τη σκορδαλιά και τα φασολάκια αλάδωτα και αρτύστε με λίγο ξύδι από λευκό κρασί.

1 κιλό φρέσκα φασολάκια καθαρισμένα

2 σκελίδες σκόρδο

4 κ.τ.σ ελαιόλαδο

½ λεμόνι, χυμός

ή 1 κ.τ.σ ξύδι από λευκό κρασί

αλάτι πιπέρι

1 κ.τ.γλ μουστάρδα Dijon

½ ματσάκι μαϊντανός (προαιρετικά)

Για τη σκορδαλιά

½ κιλό πατάτες βρασμένες

3-4 σκελίδες σκόρδο

1 φλ ελαιόλαδο (εξαιρετικό παρθένο)

1 μικρό λεμόνι, χυμός

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τις σκελίδες του σκόρδου, τις κόβουμε στη μέση, αφαιρούμε και πετάμε το πράσινο φύτρο (έτσι γίνεται πιο εύπεπτη η σκορδαλιά). Ρίχνουμε τα κομμάτια στο γουδί, αλατίζουμε ελαφρά και τα χτυπάμε να λιώσουν. Καθαρίζουμε τις βρασμένες πατάτες, τις κόβουμε σε κομμάτια και χτυπάμε στο γουδί προσθέτοντας λίγο λίγο το ελαιόλαδο και το χυμό του λεμονιού. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση.

Καθαρίζουμε τα φασολάκια και αν είναι πολύ μακριά τα κόβουμε στη μέση. Τα πλένουμε και τα ρίχνουμε να βράσουν για μερικά λεπτά μέχρι να μαλακώσουν αλλά όχι εντελώς σε μπόλικο αλατισμένο νερό που βράζει. Μόλις γίνουν (πρέπει να κρατάνε στο δόντι) τα σουρώνουμε και τα ρίχνουμε σε μια λεκάνη με παγωμένο νερό για να διατηρήσουν το χρώμα τους.

Τα σουρώνουμε πάλι και τα σκουπίζουμε να στεγνώσουν. Εντωμεταξύ ετοιμάζουμε τη βινεγκρέτ. Σε ένα γυάλινο βαζάκι ρίχνουμε το λιωμένο σκόρδο, το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού ή το ξύδι, τη μουστάρδα και αλατοπίπερο και χτυπάμε να ανακατευτούν καλά. Ρίχνουμε τα φασολάκια σε ένα μεγάλο μπολ ή σε μια φαρδιά πιατέλα, αδειάζουμε από πάνω τη βινεγκρέτ, ανακατεύουμε καλά να πάει παντού και σερβίρουμε μαζί με τη σκορδαλιά και ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Τιπ

* Προαιρετικά μπορούμε να ζεστάνουμε λίγο ελαιόλαδο και να σοτάρουμε το σκόρδο. Ρίχνουμε κατόπιν τα φασολάκια και τα σοτάρουμε για μερικά λεπτά μέχρι να ροδίσουν στις άκρες.