Το εσωκομματικό παιχνίδι στην Κουμουνδούρου έχει ανάψει για τα καλά. Πυρετός συσκέψεων σε όλα τα μέτωπα. Οι ζυμώσεις αυτές ξεκίνησαν αμέσως μετά τη συγκρότηση της πρώτης κυβέρνησης της Αριστεράς και έχουν μονάχα έναν στόχο, την αναδιάταξη των εσωκομματικών συσχετισμών, με όλες τις πλευρές να προετοιμάζονται με ορίζοντα το Συνέδριο που αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός του 2015.

Στο επίκεντρο των επερχόμενων αλλαγών βρίσκεται η προεδρική τάση ΑΡΕΝ (Αριστερή Ενότητα), η οποία σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις σύντομα δεν θα θυμίζει την ομάδα που χτίστηκε στο Συνέδριο του 2010 και αποτελούσε την πλειοψηφική ομάδα.

Οπως σας έχω ξαναπεί, η ΑΡΕΝ εδώ και αρκετό καιρό έχει χωριστεί ατύπως σε δύο ομάδες, τη λεγόμενη ΑΡΑΡΕΝ (Αριστερή ΑΡΕΝ) και τη λεγόμενη ΔΕΞΑΡΕΝ (Δεξιά ΑΡΕΝ), που ναι μεν έχουν ως κοινό σημείο αναφοράς την πλήρη στήριξη στον Αλέξη Τσίπρα, πλην όμως παρουσιάζουν ορισμένες διαφορές σε επίπεδο πολιτικό και τρόπου λειτουργίας του κόμματος.

Ετοιμοι για νέα τάση

Η πρωτοβουλία των κινήσεων το τελευταίο διάστημα ανήκει στη ΔΕΞΑΡΕΝ. Τα στελέχη που πρόσκεινται σε αυτή την ομάδα υποστηρίζουν πως υπό την πίεση των πολιτικών εξελίξεων επιβάλλεται να δημιουργηθεί μία ενωτική προσπάθεια, που θα σχηματίσει ένα πλειοψηφικό ρεύμα και η οποία θα στηρίξει την προσπάθεια της νέας κυβέρνησης, χωρίς να έρχεται όμως σε σύγκρουση με το υπόλοιπο κόμμα.

Για αυτόν τον λόγο και την προηγούμενη Κυριακή διοργανώθηκε στο Σινέ Κεραμεικός πανελλαδική σύσκεψη στελεχών που εξέφρασαν τις απόψεις τους ως προς την κατεύθυνση που θα κινηθούν.

Αποφασίστηκε η ομάδα να παρουσιάσει ενιαία γραμμή και να μετεξελιχθεί σε καινούργια τάση με το όνομα Ενωτική Κίνηση. Μάλιστα τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κυκλοφορήσει και το ιδεολογικό κείμενο που έχει αναλάβει να συντάξει το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Στέλιος Παππάς, πάνω στη βάση των αποφάσεων που ελήφθησαν.

Κυρίαρχο ρόλο σε αυτήν την ομάδα έχουν τα δύο μέλη της Πολιτικής Γραμματείας Γιάννης Μπουρνούς και Νάσος Ηλιόπουλος, καθώς επίσης και οι Κώστας Πουλάκης και Νίκος Μπασκόζος.

Μαζί με τους ρεαλιστές

Στην ίδια πολιτική κατεύθυνση, σε κοντινή απόσταση που ενδεχομένως να οδηγήσει και σε γάμο με την Ενωτική Κίνηση, κινείται και η ομάδα των ρεαλιστών Μπαλάφα – Δούρου – Παπαδημούλη Πλατφόρμα 2010.

Αλλωστε μόνο τυχαία δεν θεωρείται η παρουσία του μέλους της Κεντρικής Επιτροπής Κώστα Ζαχαριάδη και ο θερμός χαιρετισμός που απηύθυνε εκ μέρους των ρεαλιστών στη σύναξη της ΔΕΞΑΡΕΝ.

Αντίστοιχο χαιρετισμό απηύθυναν και οι τελευταίοι στη σύναξη της Πλατφόρμας 2010 που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, μέσω των μελών της ΚΕ Νίκου Σκορίνη και του Πέτρου Καραγεώργου. Την εισήγηση πραγματοποίησαν το μέλος της ΠΓ Παναγιώτης Ρήγας και το μέλος της ΚΕ Κώστας Ζαχαριάδης.

Αποφασίστηκε η πλήρης υποστήριξη προς την κυβέρνηση και την ηγεσία χωρίς αστερίσκους, η στήριξη στην προσπάθεια της Ενωτικής Κίνησης, αλλά και η ανάπτυξη πρωτοβουλιών για την ενωτική ανασυγκρότηση όλου του κόμματος.

Δυναμώνουν και οι 53

Από την άλλη πλευρά, το έτερο κομμάτι της προεδρικής πλειοψηφίας, η ΑΡΑΡΕΝ και η ΑΝΑΣΑ που έχουν εδώ και καιρό σχηματίσει την Ομάδα των 53, παρακολουθούν διακριτικά τις εξελίξεις.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν κινήσεις που να δείχνουν πως οδηγούνται προς τη συγκρότηση ενιαίας τάσης, όμως η ομάδα είναι πολιτικά ενεργή, δυναμώνει με κορυφαία στελέχη και παρακολουθεί διακριτικά όσα συμβαίνουν στο εσωκομματικό πεδίο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κοντά τους πολιτικά πλέον βρίσκονται πρωτοκλασάτα στελέχη όπως ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Φίλης και ο πρώην γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Βίτσας.

Μην ξεχνάτε πως στην ομάδα αυτή συμμετέχουν στελέχη που μετά τις εκλογές ανέλαβαν πολύ σημαντικά πόστα στην κυβέρνηση και το κόμμα. Ανάμεσά τους βρίσκονται ονόματα όπως του κυβερνητικού εκπροσώπου Γαβριήλ Σακελλαρίδη, του αναπληρωτή υπουργού Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδη Τσακαλώτου, του αναπληρωτή υπουργού Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα, της αναπληρώτριας υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασίας Χριστοδουλοπούλου, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, καθώς επίσης και αυτά του νέου γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής Τάσου Κορωνάκη, της νέας εκπροσώπου Τύπου Ράνιας Σβίγκου και του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Χρήστου Μαντά.

Ετοιμάζουν Δημόσια παρέμβαση

Εντονη κινητικότητα υπάρχει και στην Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, η οποία πραγματοποίησε το Σάββατο σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας την καθιερωμένη της εξάμηνη πανελλαδική συγκέντρωση.

Τα περίπου 450 στελέχη της εσωκομματικής μειοψηφίας που παραβρέθηκαν στη συνάντηση έθεσαν πολλά ερωτήματα ως προς το πού και πώς βαδίζει η κυβέρνηση και το κόμμα.

Επίσης συζητήθηκαν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, αλλά και οι ευκαιρίες που θα μπορούσαν να προκύψουν μέσα από ένα εναλλακτικό σχέδιο, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ρήξη με την ευρωζώνη.

Τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας προετοιμάζουν από τώρα τα επόμενα βήματά τους και σύμφωνα με πληροφορίες σύντομα θα υπάρξει δημόσια παρέμβαση για όλα τα καυτά θέματα της επικαιρότητας.