Η μάχη της Εξεταστικής για το Μνημόνιο αρχίζει κι επισήμως απόψε στην Ολομέλεια της Βουλής –και δεν αποκλείεται να εξελιχθεί σε σύγκρουση και των πολιτικών αρχηγών, καθώς έως χθες το βράδυ τόσο ο Αντώνης Σαμαράς όσο και ο Βαγγέλης Βενιζέλος ζύγιζαν το ενδεχόμενο μιας προσωπικής παρέμβασής τους από το βήμα.

Αν λάβουν τον λόγο, προεξοφλώ ότι δεν θα ευχαριστήσουν Τσίπρα και Καμμένο για την πρωτοβουλία τους –την οποία αντιμετωπίζουν ως απόπειρα να αλλάξει η ατζέντα, ελλείψει άρτου για το φιλοθέαμον κοινό.

Σε κάθε περίπτωση, το κοινό αίτημα ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ θα βρεθεί στο στόχαστρο όλων των εκπροσώπων της αντιπολίτευσης –επιφυλάξεις διατηρώ μόνο για τη Χρυσή Αυγή.

Πάντως, παρά τις ενστάσεις ακόμη και μελών της κυβέρνησης για τη σκοπιμότητα της κίνησης, όπως του Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος υπενθυμίζω ότι είναι κι ένας από τους 300 της Βουλής, η πρόταση για Εξεταστική (με αφετηρία τον Οκτώβριο του 2009) θα υπερψηφιστεί, αφού στην ονομαστική ψηφοφορία που θα ακολουθήσει αργά το βράδυ αρκεί απλή πλειοψηφία επί των παρόντων.

Γαλάζια ρελάνς με έρευνα από το 1981

Η ΝΔ θα καταψηφίσει, αλλά δεν θέλει να εμφανιστεί ότι πολεμά με λύσσα μια έρευνα της Βουλής για το Μνημόνιο. Συνεπώς, θα κινηθεί στη γραμμή ότι η Εξεταστική είναι καλοδεχούμενη, αλλά η πρόταση εξυπηρετεί σκοπιμότητες τη συμπολίτευσης και θα έπρεπε να έχει διαφορετικό περιεχόμενο.

Πρόκειται, βέβαια, για μια άσκηση ισορροπίας που σκοπεύει να συντηρήσει τη σύγκρουση με το Μαξίμου, στην οποία επενδύει ο τρίτος όροφος της Λεωφόρου Συγγρού, αλλά που ταυτόχρονα δεν θα θίγει τον Κώστα Καραμανλή και τη θρυλική πενταετία του δημοσιονομικού εκτροχιασμού.

Κάπως έτσι, το άτυπο Πολιτικό Συμβούλιο της ΝΔ αποφάσισε το κόμμα να συμμετάσχει μεν ενεργά στις εργασίες της Επιτροπής, αλλά να ζητήσει και μια επέκταση της έρευνας έως το 1981 –με το σκεπτικό ότι έτσι προστατεύεται πολιτικά και ο Καραμανλής, αφού η ευθύνη για τη διόγκωση των ελλειμμάτων μπορεί να αποδοθεί στις κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου.

Το επιχείρημα ότι πληρώνουμε σε ευρώ τα χρέη της δραχμής προκαλεί ειρωνικά χαμόγελα και στο τελευταίο λογιστικό γραφείο, πολλώ μάλλον στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα όταν το βασικό ζητούμενο είναι να γίνει σήμερα στη Βουλή, όπως και στην πορεία της Επιτροπής, πολιτικός τζόγος.

Για να βρεθεί και ο ΣΥΡΙΖΑ στο μνημονιακό κάδρο, άλλωστε, η Συγγρού θα ζητήσει η έρευνα να συμπεριλάβει και τη νέα, τετράμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης, ενώ θα αφήσει ανοικτό το αίτημα μιας παράτασης που θα καλύπτει και το ενδεχόμενο τρίτο Μνημόνιο –αν η Εξεταστική παραμένει ζωντανή ώς το τέλος Ιουνίου και δεν έχει, ευδοκίμως, ολοκληρώσει μέχρι τότε τις εργασίες της.