Πριν από μερικές ημέρες ολοκληρώθηκε ένας ακόμη ΒΙΟτοπος στην Αυλή του Οικοτροφείου Θηλέων «Η Μέλισσα» στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης, με θέμα «Δένδρα που προτιμούν το νερό». Γιια την ακρίβεια ήταν ο 19ος κήπος που σχεδίασε και υλοποίησε ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, στο πλαίσιο του τριετούς προγράμματος «ΒΙΟτοπος –Η Φύση στην Αυλή μας», με την αποκλειστική υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας.

Μάλιστα, το πρόγραμμα, το οποίο πλησιάζει στην ολοκλήρωσή του, αφορά στην ανάπτυξη δράσεων περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και βιωματικής εκπαίδευσης για παιδιά και εφήβους, μέσω της δημιουργίας πρότυπων Βοτανικών Κήπων.

Σημειώνεται ότι οι βιότοποι, έκτασης περίπου 100 τ.μ. ο καθένας, με φυτά χαρακτηριστικών βιοτόπων της ελληνικής φύσης και εικαστικές παρεμβάσεις στις αυλές των σχολείων και των ιδρυμάτων ευπαθών κοινωνικών ομάδων, προετοιμάζονται κατάλληλα με τη συμβολή των τοπικών Δήμων και άλλων φορέων. Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ και το συνεργείο του με την συνεργασία των παιδιών, των καθηγητών και των υπευθύνων αναλαμβάνουν να αναμορφώσουν τους υπαίθριους χώρους με στόχο το ιδιαίτερο πρασίνισμά τους.

Η φυσιολογία των αυλών αλλάζει ριζικά ενώ αποκτούν μία νέα καθημερινότητα και τα παιδιά, καθότι μετά την ολοκλήρωση των φυτεύσεων έχουν πλέον υιοθετήσει και δεσμευτεί για τη φροντίδα των φυτών του κήπου.