Είναι ο πρώτος νικητής στην ιστορία του Μαραθώνιου Δρόμου κι ο πρώτος που τερμάτισε στο Καλλιμάρμαρο. Συναγωνίστηκε ένα τραμ και βγήκε νικητής. Είναι εκείνος που εισήγαγε στην Ελλάδα πριν από 115 χρόνια το βάδην και ο πρώτος νικητής στο συγκεκριμένο άθλημα εντός συνόρων. Κι ίσως μπορεί να θεωρηθεί και ο εμπνευστής των αθλητικών παπουτσιών.
Και τώρα, 119 χρόνια μετά την πρώτη εκείνη νίκη, ένας άλλος Μαραθώνιος, στην Ολυμπία αυτή τη φορά, είναι αφιερωμένος στη μνήμη του δεύτερου ολυμπιονίκη του 1896. Ο λόγος για τον Χαρίλαο Βασιλάκο, τον δρομέα που μερικοί μάλιστα θεωρούν και τον πραγματικό νικητή του Μαραθώνιου Δρόμου στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.
Αθλητής του στίβου –εγγεγραμμένος στον Πανελλήνιο –συνήθιζε να τρέχει από την Καστέλλα, όπου έμενε, ώς το Παναθηναϊκό Στάδιο για να προπονείται όταν τελείωνε από τις υποχρεώσεις του ως φοιτητής της Νομικής, αλλά και ως εργαζόμενος στο Πρωτοδικείο. «Μια μέρα μάλιστα συναγωνίστηκε με το τραμ που πήγαινε από την Αθήνα στο Φάληρο και κατάφερε να το νικήσει» μας λέει ο εγγονός του Χάρης Βασιλάκος. «Ο οδηγός του τραμ δήλωσε, όπως γράφει και η εφημερίδα «Ακρόπολις» (11/9/1896), ότι «ο Βασιλάκος είχε καλύτερη μηχανή από εμάς», ενώ αργότερα αποδείχθηκε ιατρικά ότι είχε υπερμεγέθεις πνεύμονες που του επέτρεπαν να έχει εξαιρετική αντοχή».
Οταν εξαγγέλθηκαν οι Αγώνες, ήταν λογικό ο 20χρονος τότε αθλητής να σπεύσει να δηλώσει συμμετοχή για τους προκριματικούς, από τους οποίους θα επιλέγονταν οι δέκα Ελληνες που θα εκπροσωπούσαν τη χώρα στον Μαραθώνιο. Και στις 10 Μαρτίου ο Χαρίλαος Βασιλάκος γίνεται ο πρώτος νικητής του Μαραθώνιου Δρόμου κι ο πρώτος που τερματίζει στο Καλλιμάρμαρο με χρόνο 3 ώρες και 17 λεπτά.

Ακολούθησε δεύτερος προκριματικός (24/3) διότι μόνο έξι είχαν κάνει αξιόλογο χρόνο στον πρώτο αγώνα. Συμμετέχει ο Λούης, αλλά δεν πιάνει το όριο και μένει εκτός με 3 ώρες και 18 λεπτά, αλλά με παρέμβαση του ταγματάρχη του Στρατού Γεωργίου Παπαδιαμαντόπουλου κι επόπτη του αγώνα, που γνώριζε τον Λούη ως φαντάρο κι είχε επισημάνει την αντοχή και την ταχύτητά του, τελικά περιλαμβάνεται στη λίστα των αθλητών.

Στις 29 Μαρτίου, στη γραμμή εκκίνησης βρίσκονται 12 έλληνες και πέντε ξένοι δρομείς.

Οι ξένοι, έχοντας άγνοια της διαδρομής, φεύγουν μπροστά. Ο Γάλλος Λερμιζιό εγκαταλείπει τον αγώνα και λίγο αργότερα ο Αυστραλός Φλακ. Ο Βασιλάκος φορά παντελόνι από αλπακά, ζωνάρι και μεταξωτό μακρυμάνικο πουκάμισο με φλοτάν γραβάτα (!), ενώ, έχοντας ταλαιπωρηθεί από τις πέτρες και τα αγκάθια στους προκριματικούς, έχει καλύψει τα παπούτσια του με γκέτες δημιουργώντας έναν πρόγονο των εξειδικευμένων αθλητικών υποδημάτων. Τερματίζει στο Καλλιμάρμαρο με χρόνο 3 ώρες κι 6 λεπτά κι ένας αξιωματούχος τον πλησιάζει λέγοντάς του «κι ο πρώτος Ελλην και ο δεύτερος Ελλην» κι ο Βασιλάκος αναρωτιέται: «Δεύτερος; Μα δεν με προσπέρασε κανείς». Ο Λούης έχει στεφθεί νικητής με χρόνο 2 ώρες και 58 λεπτά.