Τα κούλουμα κάποιοι χαρταετοί κόβονται και πετούν μόνοι στα σύννεφα. Αλλοι προσγειώνονται ανώμαλα στo έδαφος. Κάπως έτσι επέδρασαν τα πολιτικά γεγονότα της περασμένης εβδομάδας στους συνέλληνες.

Πρώτα απ’ όλα ευχές, έχουμε νέο Πρόεδρο. Τελεία και Παυλόπουλος. Ανώτατος θεσμός, χωρίς κανείς να μπορεί να υποστηρίξει την προσήλωσή του στους θεσμούς, στα χρόνια της υπουργίας του. Ο από καιρό μεθοδικός σχεδιασμός της ανάδειξής του παρουσιάστηκε ως έκπληξη! Στο νεοκυβερνών κόμμα υπάρχουν εκλεκτές προτιμήσεις σε μέρος της δεξιάς παράταξης, με την αρωγή εξωκοινοβουλευτικών κρίκων, εξού και καμιά κριτική δεν ακούστηκε ποτέ για τον βίο και την πολιτεία της νεοκαραμανλικής κυβέρνησης, που αποτέλεσε την κύρια αιτία της χρεοκοπίας. Το παζλ θα ολοκληρωθεί με την αλλαγή ηγεσίας στη ΝΔ και τη δημιουργία ενός νέου δίπολου πολιτικής εξουσίας σε αγαστή αντιπαλότητα. Οι σχεδιασμοί όμως λίγη σημασία έχουν, κανοναρχούν τα γεγονότα ιδιαίτερα σήμερα που η οικονομική κρίση ως οδοστρωτήρας αλλάζει τάχιστα το κοινωνικό και πολιτικό γίγνεσθαι.

Οσο για την ανανέωση της επέκτασης της τρέχουσας δανειακής συμφωνίας που επετεύχθη ύστερα από πολλά τσαλιμάκια, το αποτέλεσμα κρίνεται θετικό αυτό καθαυτό, αλλά δύσκολα υπηρετείται. Ο Σόιμπλε μας περίμενε στο τέλος. Τώρα η συμφωνία θα πρέπει να εφαρμοστεί, συνοδευόμενη από σειρά υποσχέσεων, μεταρρυθμίσεων, μέτρων, κοινωνικών αντιθέσεων και συγκρούσεων, που πολύ καλά γνωρίζουν όσοι έχουν μελετήσει τους κλασικούς της μαρξιστικής σκέψης. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι και το κεφάλαιο με τη μορφή οικονομικού πυλώνα του συστήματος, θα παίξει τον ρόλο του. Και ο λαός; Ο λαός είναι μέρος του παιχνιδιού, δεν είναι ποτέ όλο το παιχνίδι.

Η συμφωνία όμως μας ωθεί να βγάλουμε ορισμένα συμπεράσματα. 1. Αν από την πρώτη στιγμή της χρεοκοπίας το 2010 συνεργάζονταν οι πολιτικές δυνάμεις, σήμερα θα ήμαστε πολύ καλύτερα. 2. Ολοι είναι αντιμνημονιακοί μέχρι να γίνουν κυβέρνηση, μετά «ανακαλύπτουν» στην πράξη ότι δεν υπάρχει άλλη λύση ή καταφεύγουν στα λεξικά. 3. Συμμάχους στα ιδιαίτερά μας δεν έχουμε, ο καθένας κοιτάζει τα συμφέροντά του, οι δε μικρότεροι περισσότερο από τους μεγάλους (Μάλτα, Πορτογαλία, Κύπρος κ.λπ.). 4. Οταν αγνοούμε την πραγματικότητα, εκείνη (ως ξεροκέφαλη) εκδικείται. 5. Μόνο τα κούλουμα ασχολούμεθα με τα πτερόεντα (χαρταετούς), τις άλλες μέρες καλό είναι να ασχολούμεθα με όσα αφορούν τα γήινα!

Ο Τηλέμαχος Χυτήρης είναι πρώην υπουργός