Με επιχείρηση διεμβολισμού τής άλλοτε ομάδας της Ντόρας Μπακογιάννη εκτιμούν πολλοί στη ΝΔ ότι επιδιώκει ο Αντώνης Σαμαράς να βάλει φρένο σε κάθε εσωκομματική κίνηση που θα μπορούσε να εμπεριέχει ψήγματα αμφισβήτησης της ηγεσίας.

Είναι η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη ως κοινοβουλευτικού εκπροσώπου και του Κώστα Καραγκούνη ως κομματικού εκπροσώπου που επιτρέπει να διαμορφωθεί αυτή η εικόνα –παρότι είναι πιθανότερο ο μεν Κυριάκος να επιδίωξε μια θέση στην κομματική βιτρίνα για να έχει καλύτερη θέαση στην επόμενη ημέρα, ο δε Καραγκούνης να έχει ρόλο την ώρα που ετοιμάζεται να ξεπροβάλει η νεότερη γενιά στελεχών.

Το μήνυμα πάντως από τις πρώτες επιλογές του Αντώνη Σαμαρά είναι ότι θεωρεί ευάλωτους τους πιστούς της Ντόρας ή, τέλος πάντων, ό,τι έχει απομείνει από αυτούς, ενώ προκαλεί εκ νέου ενδοοικογενειακό ρήγμα στην οικογένεια Μητσοτάκη.

Πληροφορούμαι ωστόσο ότι η προσέγγιση της μητσοτακικής πτέρυγας είναι απόρροια και της αποστασιοποίησης των καραμανλικών. Το «ναι» του Κυριάκου επιχειρήθηκε να εξισορροπήσει το «όχι» του Νίκου Δένδια, ο οποίος δέχθηκε πρόταση να αναλάβει τον Πολιτικό Σχεδιασμό της ΝΔ.

Οι πηγές μου διαβεβαιώνουν ότι ο πρώην υπουργός Αμυνας όχι μόνο αρνήθηκε, αλλά κατέστησε σαφές στον Σαμαρά πως δεν επιθυμεί καμία θέση σε ένα νέο κομματικό οργανόγραμμα, που θα λειτουργούσε ως προκάλυμμα για τη βαριά εκλογική ήττα. Εν ολίγοις, ο Δένδιας περιμένει να αρχίσουν τα (γαλάζια) όργανα.

Μπορεί να είναι συμπτωματικό, αλλά η άρνηση Δένδια ακολούθησε τη συνάντηση που είχε με τον Κώστα Καραμανλή στην Παναγή Κυριακού. Η διαφορά πλεύσης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, εξάλλου, θα μπορούσε να ερμηνευθεί και ως μια πρώτη μετεκλογική κόντρα με φόντο την αρένα της Β’ Αθηνών –όπου, θυμίζω, η πρωτιά πέρασε από τα χέρια του Κυριάκου στον Δένδια.