Πραγματιστής αποδεικνύεται τελικά ο Παναγιώτης Λαφαζάνης όσον αφορά τον διαγωνισμό για την έρευνα και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε τρεις χερσαίες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας.

Η απόφασή του να μην παρέμβει στον διαγωνισμό, για τον οποίο η προθεσμία υποβολής προσφορών εκπνέει την Παρασκευή, και να αφήσει τους όρους του ως έχουν μάλλον θα του βγει θετικά, καθώς μαθαίνω ότι εκτός απροόπτου τουλάχιστον δύο εταιρείες, τα ΕΛΠΕ και η Energean Oil, θα δώσουν το «παρών», στηρίζοντας τη διαδικασία.

Στα ΕΛΠΕ με πάνω από 40% συμμετέχει ο Ομιλος Λάτση, ενώ στην Energean Oil επίσης πάνω από 40% κατέχει ένα μεγάλο επενδυτικό fund, η αμερικανική Third Point. Αν μη τι άλλο, η προσέλευσή τους στον διαγωνισμό –τον πρώτο από τότε που ανέλαβε η νέα κυβέρνηση –θα μπορούσε να εκληφθεί και ως δείγμα εμπιστοσύνης από την επιχειρηματική κοινότητα.

Τώρα, αν στον διαγωνισμό για τα πετρέλαια της Δυτικής Ελλάδας θα κατέβουν και ξένοι δεν είναι σαφές, καθώς οι πάντες αυτή την περίοδο λαμβάνουν υπόψη τους και τη μεγάλη πτώση της τιμής του πετρελαίου, που επηρεάζει τις προσφορές τους.

Απ’ ό,τι έμαθα, πάντως, η ηγεσία του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και Ενέργειας αποφάσισε να μην ακυρώσει τον διαγωνισμό αφού πρώτα ζύγισε τις συνέπειες που η κίνηση αυτή θα συνεπαγόταν για τη διεθνή εικόνα της χώρας, σε μια περίοδο μάλιστα που οι επενδύσεις έχουν παγώσει.