Διήμερη επίσκεψη στην Αθήνα πραγματοποιεί από τη Δευτέρα ο επίτροπος Οικονομίας Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος θα έχει σειρά συναντήσεων, μεταξύ άλλων με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.

Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη που πραγματοποιεί ο επίτροπος για τις Οικονομικές Υποθέσεις σε κράτος-μέλος από την ανάληψη των καθηκόντων του.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Γάλλος επίτροπος θα συναντηθεί με τους υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη, Υποδομών Μιχάλη Χρυσοχοΐδη -παρουσία του οποίου θα επισκεφθούν έργα του Μετρό- Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα και Εργασίας Γιάννη Βρούτση.

Αναλυτικά, τη Δευτέρα στις 3 μετά το μεσημέρι ο κ. Μοσκοβισί θα έχει συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στην οποία θα συμμετέχει και ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.

Ακολούθως, ο επίτροπος για τις Οικονομικές Υποθέσεις θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στον υπό κατασκευή σταθμό του Μετρό «Αγία βαρβάρα» παρουσία του υπουργού Υποδομών Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και του προέδρου της Αττικό Μετρό Χρήστου Τσίτουρα.

Στη συνέχεια, ο επίτροπος θα συναντηθεί με εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων και αμέσως (18:30) μετά με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη.

Την Τρίτη, ο κ. Μοισκοβισί θα παραστεί σε πρόγευμα εργασίας (8.30) με τους υπουργούς Ανάπτυξης Κωνσταντίνο Σκρέκα και Εργασίας Γιάννη Βρούτση.

Θα ακολουθήσει (9.45) κατ’ ιδίαν συνάντηση του επιτρόπου με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.

Ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στην Αθήνα, ο κ. Μοσκοβισί θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου (12.00) στα γραφεία της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα.

«Η Ευρώπη έχει υποστηρίξει την Ελλάδα όσο αυτή συνεχίζει να εκσυγχρονίζει την οικονομία της. Και η Ελλάδα, όμως, θα πρέπει να δείξει συνέχεια στη δέσμευσή της ως προς τη δημοσιονομική υπευθυνότητα και την ανάπτυξη – ενίσχυση των μεταρρυθμίσεων. Αυτό είναι ένα μήνυμα που θα μεταφέρω στις συναντήσεις μου με τις Αρχές της χώρας» δήλωσε λίγες ώρες πριν αφιχθεί στην Αθήνα ο Π. Μοσκοβισί σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα.

Με αφορμή την επίσκεψη του επιτρόπου στην Αθήνα, ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Πάνος Καρβούνης δήλωσε:

«Ερχόμενος στην Ελλάδα, ο Επίτροπος Μοσκοβισί κάνει πράξη την υπόσχεση που είχε δώσει όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του: ότι η πρώτη επίσημη επίσκεψή του σε κράτος-μέλος θα είναι στην Ελλάδα. Η επίσκεψή του λοιπόν δεν συνδέεται μόνο με την δίμηνη παράταση του οικονομικού προγράμματος που πρόσφατα αποφασίστηκε και επιτρέπει στην χώρα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις. Ενέχει και έναν ιδιαίτερο συμβολισμό.

»Όπως έχει δηλώσει και ο ίδιος, στόχος του είναι να δείξει την υποστήριξή του, γιατί ο ελληνικός λαός έχει κάνει μεγάλες προσπάθειες. Η Ευρώπη και η ευρωζώνη παραμένουν στο πλευρό της Ελλάδας και των πολιτών της στην συνέχιση των μεταρρυθμίσεων γιατί τώρα είναι η ώρα να γίνει οριστικά η στροφή προς ένα πολυπόθητο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης» κατέληξε ο κ. Καρβούνης.