Δεν θα ανακοινωθεί σήμερα Τρίτη το όνομα του υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, προσθέτοντας ότι μαζί με τον κ. Σαμαρά δεν έχουν καταλήξει στο όνομα του υποψηφίου Προέδρου.

Διευκρίνισε, μιλώντας τη Δευτέρα το βράδυ στην εκπομπή του MEGA «Ανατροπή» με τον Γιάννη Πρετεντέρη, ότι έχει συζητήσει με τον κ. Σαμαρά τα ονόματα και θα καταλήξουν σε πρόταση πολύ σύντομα ενώ πρόσθεσε ότι το όνομα του υποψηφίου έχει σχέση με το εύρος της προεδρικής πλειοψηφίας. Ανέφερε επίσης ότι μεταξύ των ονομάτων που έχουν συζητηθεί υπάρχουν και γυναικεία ονόματα.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δήλωσε ότι δεν έχει σημασία αν το πρόσωπο θα είναι πολιτικό ή όχι, αν κι ο ίδιος θα προτιμούσε ένα πολιτικό πρόσωπο. Ωστόσο αναγνώρισε ότι υπάρχουν και ικανά πρόσωπα εκτός πολιτικής, τα οποία θα μπορούσαν να πείσουν τους βουλευτές να δώσουν την ψήφο τους.

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι η απόφαση για επίσπευση της προεδρικής εκλογής ελήφθη τη Δευτέρα, αφού εκτιμήθηκε η στάση της αντιπολίτευσης στη συζήτηση του προϋπολογισμού, αλλά και οι εξελίξεις στο eurogroup, το οποίο ήταν ενήμερο του σχεδιασμού της κυβέρνησης.

«Θα βρεθούν οι 180 ψήφοι»

Εξέφρασε την ελπίδα ότι θα βρεθούν οι 180 ψήφοι, διότι, όπως τόνισε το εθνικό συμφέρον είναι η σταθεροποίηση της κατάστασης και να δοθεί ένα μήνυμα ενότητας και συσπείρωσης, ενώ χαρακτήρισε «κωμικά» τα περί «εξαγορών» και «αποστασιών».

Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, όπως είπε, θα προτείνουν κοινό υποψήφιο Πρόεδρο και θα απευθυνθούν σε όλους τους πολίτες και τις υγιείς δυνάμεις που θέλουν τη σταθεροποίηση να βοηθήσουν ώστε να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι δεν επισπεύδεται η προεδρική εκλογή για να δυσκολευτεί η επόμενη κυβέρνηση, αλλά για να σταθεροποιηθεί το τοπίο και να αποτραπεί κάθε ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων, παραδεχόμενος ότι το ΔΝΤ ζητάει νέα μέτρα τα οποία χαρακτήρισε, περιττά, βλαπτικά, σκληρά και μη λειτουργικά. Είπε επίσης ότι δεν μπορούσε, συνταγματικά να αρχίσει νωρίτερα η διαδικασία για την προεδρική εκλογή, υπογραμμίζοντας ότι η στρατηγική είναι η σταθερότητα.

Δέχθηκε ότι αν δεν υπάρξει εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας στις 29 Δεκεμβρίου η χώρα μέχρι τις εκλογές (1 ή 8 Φεβρουαρίου) δεν θα έχει κανονική κυβέρνηση κι δεν θ μπορέσει να προχωρήσει καμία διαπραγμάτευση. Υπάρχει αυτός ο κίνδυνος ανέφερε και πρόσθεσε ότι ο καθένας ας αναλάβει, γι αυτό, τις ευθύνες του, μαζί και ο λαός.

Σε ερώτηση αν υπάρχει περίπτωση να «κλατάρει» η χώρα σε αυτό το διάστημα, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι για να μη γίνει κάτι τέτοιο καλεί και παρακαλεί τους πολίτες και τις υγιείς δυνάμεις του τόπου να μην περάσουμε αυτή την περιπέτεια.

Κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι δεν ζητά απλώς εκλογές, αλλά αμφισβητεί προς τα έξω τη συνέχεια του κράτους και το ερώτημα είναι πώς θα αντιδράσουν οι αγορές στο μεσοδιάστημα, αν δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας μέχρι να γίνουν οι εκλογές.

Σε ερώτηση αν θεωρεί τον κ. Τσίπρα επικίνδυνο, απάντησε ότι παρόμοιες εκφράσεις είναι συνηθισμένες στην πολιτική ζωή της χώρας, όταν βρισκόμαστε υπό φυσιολογικές συνθήκες, αλλά τώρα δεν βρισκόμαστε σε φυσιολογικές συνθήκες, αλλά σε συνθήκες όπου ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε ένα τμήμα του ΠΑΣΟΚ και υπόσχεται επάνοδο στο παρελθόν, κάτι επικίνδυνο για τη χώρα.

Ο κ. Βενιζέλος δέχθηκε ότι αν αποτύχει η εκτέλεση του προϋπολογισμού, φυσιολογικά θα ληφθούν μέτρα, αλλά δεν είναι δυνατό η ίδια η κυβέρνηση να προεξοφλεί την αποτυχία του. Κι απέδωσε την επιμονή της τρόικας στην αναθεώρησή του, στο γεγονός ότι υπάρχουν δηλώσεις περί μονομερών κινήσεων, μη συνέχειας του κράτους κ.λπ. και αυτά ανησυχούν τους δανειστές.

Και πρόσθεσε ότι αν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα υπάρξει καθαρός πολιτικός και οικονομικός χρόνος 16 μηνών, στη διάρκεια των οποίων θα συμβούν θεαματικές αλλαγές στη χώρα.

Σχετικά με την παρουσία του ΔΝΤ, από την αρχή του μνημονίου, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι και ο ίδιος διαφωνούσε με την παρουσία του στην Ελλάδα, αλλά πρόσθεσε ότι πολλοί νόμιζαν, τότε, ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν ήθελε το Ταμείο.

Καμία αλλαγή για 100 δόσεις, ΦΠΑ στα νησιά και ομαδικές απολύσεις

Η αλήθεια είναι, ανέφερε, ότι οι ισχυρές χώρες της Ευρώπης και κυρίως η Γερμανία, ήθελαν την παρουσία του ΔΝΤ στον πυρήνα της Ενωσης, διότι δεν είχαν εμπιστοσύνη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία δεν πρόλαβε την κρίση.

Η έλλειψη εμπιστοσύνης στην Επιτροπή, τόνισε, υπάρχει και σήμερα. Ανέφερε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συντασσόταν πάντα με το ΔΝΤ.

Σχετικά με το ποια θα είναι η σχέση με το ΔΝΤ στο μέλλον, είπε ότι αν πάμε σε προληπτική γραμμή στήριξης, τότε θα ζητήσουμε και ήδη το διαπραγματευόμαστε, να γίνει προληπτικό και το υφιστάμενο πρόγραμμα του ΔΝΤ μέχρι το 2016.

Ανέφερε, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ότι δεν θα υπάρξει βλαπτική αλλαγή στο νόμο για τις 100 δόσεις, δεν θα αλλάξει ο ΦΠΑ στα νησιά και δεν θα επιτραπούν οι ομαδικές απολύσεις.

Σχετικά με το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων, ο κ. Βενιζέλος απάντησε ότι κάνουν λάθος στις εκτιμήσεις τους για τον προϋπολογισμό και το δημοσιονομικό κενό, όπως έγινε και στο παρελθόν, αλλά αποδείχθηκε ότι είχαν άδικο και εμείς δίκιο και ότι αυτό συμβαίνει και τώρα. Κάνουν λάθος.

Ο κ. Βενιζέλος απαντώντας σε ερώτηση για τα εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ είπε ότι δεν θα αφήσει να γίνει το ΠΑΣΟΚ παράγοντας αποσταθεροποίησης της χώρας με το να θέσουν κάποιοι διάφορα ζητήματα, μετά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και σε ερώτηση αν με αυτό εννοούσε τον κ. Παπανδρέου, απάντησε «εννοούσα αυτό που καταλαβαίνει ο καθένας».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από