Κριτική στην πρόταση που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία για την συνταγματική αναθεώρηση ασκεί ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής και κορυφαίος υπουργός των κυβερνήσεων Καραμανλή και Μητσοτάκη, Δημήτρης Σιούφας.

Ειδικότερα, αναφερθείς στο θέμα την προεδρικής εκλογής ο κ. Σιούφας διερωτάται «γιατί να γίνεται από τη Βουλή;», ενώ σχετικά με την πρόταση που κατέθεσε το κυβερνών κόμμα προβάλλοντας μια ενδιάμεση λύση, δηλαδή η εκλογή να γίνεται από το λαό όταν αποτυγχάνει η Βουλή να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας και μόνο μεταξύ των υποψηφίων που απέτυχαν να εκλεγούν, ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής επισημαίνει ότι «μεταβάλλεται έτσι ο λαός εκβιαστικά από κυρίαρχο σε διαιτητή των πολιτικών».

«Δεν επιτρέπεται καν σε εκατομμύρια πιθανώς πολιτών να υποδείξουν υποψήφιο/α της αρεσκείας τους», αναφέρει, υπογραμμίζοντας ότι «επιχειρείται διόρθωση προβλήματος με μεγαλύτερο λάθος».

«Επιτέλους ποιοι είμαστε εμείς οι πολιτικοί που θα πούμε στο λαό ότι μπορεί να επιλέξει μόνο από εκείνους που του προτείνουμε και στους οποίους μάλιστα εμείς αποτύχαμε; Η πολυπλοκότητα στην πολιτική είναι κατά κανόνα αυτοκαταστροφική», συμπληρώνει, και προτείνει: «Οι απλές λύσεις είναι πάντα οι εντιμότερες: απευθείας εκλογή ΠτΔ από το Λαό σε ένα ή δύο γύρους αν απαιτηθεί. Οι υποψήφιοι να προτείνονται από ικανό αριθμό πολιτών ή εκλεγμένων αντιπροσώπων».

Ο κ. Σιούφας συντάσσεται με την θέση της Επιτροπής «η εκλογή του ΠτΔ να μη σχετίζεται με πολιτικές εξελίξεις» και επισημαίνει: «Μετά σαράντα χρόνια ήρθε η ώρα ο Λαός να εκλέγει απευθείας τον Αρχηγό του Κράτους. Πρόταση την οποία υποστηρίζω αταλάντευτα, από τις αρχές της δεκαετίας του 1990».

Σχετικά με την ισχύουσα διαδικασία εκλογής του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα από την Βουλή με φανερή ψηφοφορία, ο κ. Σιούφας σχολιάζει: «Επί του παρόντος είμαστε από τις λίγες Ευρωπαϊκές χώρες που ο ΠτΔ εκλέγεται μόνο από τη Βουλή και μάλιστα η μόνη με φανερή ψηφοφορία (άρθρο 32 παρ.1) μετά την τροποποίηση του 1986, με την οποία καταργήθηκε η μυστική ψηφοφορία».

Μάλιστα υπογραμμίζει ότι «όσον αφορά το φανερό της ψηφοφορίας διεκδικούμε ίσως παγκόσμια αποκλειστικότητα». «Εκλέγουμε όλους τους εκπροσώπους μας σε τοπικό και εθνικό επίπεδο με μυστικές ψηφοφορίες. Από τους δημοτικούς, περιφερειακούς συμβούλους, τους δημάρχους, περιφερειάρχες μέχρι και τους βουλευτές. Παραδόξως όχι τον ΠτΔ».