Η εισοδηματική ανισότητα έχει αυξηθεί σημαντικά στις Ηνωμένες Πολιτείες τις τελευταίες δεκαετίες και η τάση αυτή δείχνει ότι θα συνεχιστεί. Η εισοδηματική ανισότητα ήταν τελευταία φορά τόσο υψηλή λίγο πριν από τη Μεγάλη Υφεση. Τα υψηλά αυτά επίπεδα ανισότητας δεν είναι μόνο ασύμβατα με την ιδέα της κοινωνικής δικαιοσύνης και την ισότητα των ευκαιριών. Αποτελεί σοβαρή απειλή για την οικονομία και τη δημοκρατία της Αμερικής.

Το διαθέσιμο (μετά τους φόρους) εισόδημα των φτωχών οικογενειών στις ΗΠΑ είναι χαμηλότερο σε σύγκριση με άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες εδώ και δεκαετίες. Τώρα στις ΗΠΑ μένει πίσω και η μεσαία τάξη.

Η κύρια αιτία πίσω από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η μεσαία τάξη στις ΗΠΑ είναι η μικρή αύξηση των μισθών. Αφού έφτασαν στα υψηλότερα επίπεδά τους στις αρχές της δεκαετίας του ’70, τα μέσα εισοδήματα των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης ηλικίας 25-64 ετών έπεσαν σε τέλμα, εν μέρει λόγω της μείωσης στον ρυθμό αύξησης της παραγωγικότητας και εν μέρει λόγω της μεγάλης ψαλίδας μεταξύ παραγωγικότητας και αύξησης μισθών. Από το 1980 το μέσο πραγματικό ωρομίσθιο αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 1%, που είναι το μισό από την αντίστοιχη αύξηση της παραγωγικότητας. Οι αυξήσεις στους μισθούς έγιναν το ίδιο άνισες, με τις μεγαλύτερες αυξήσεις να πηγαίνουν στο 10% εκείνων που έχουν τις υψηλότερες αποδοχές.

Ακόμη πιο σημαντικό είναι ότι η ανισότητα των εισοδημάτων μειώνει την οικονομική ανάπτυξη και έχει αρνητικά αποτελέσματα στις ευκαιρίες εκπαίδευσης. Τα παιδιά που γεννιούνται από τις οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα έχουν μικρότερες πιθανότητες να αποκτήσουν από νωρίς πρόσβαση στην εκπαίδευση και μικρότερες πιθανότητες να πάνε ή να τελειώσουν το κολέγιο. Την ίδια στιγμή το πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ κυριαρχείται όλο και περισσότερο από το χρήμα. Αυτό αποτελεί ξεκάθαρο σημάδι ότι η ανισότητα των εισοδημάτων στις ΗΠΑ έχει αυξηθεί σε επίπεδα που απειλούν όχι μόνο την ανάπτυξη της οικονομίας αλλά και την ίδια τη δημοκρατία.

Η Λόρα Τάισον έχει διατελέσει επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Συμβούλων του προέδρου των ΗΠΑ

και είναι καθηγήτρια στο Haas School of Business

και στο University of California, Berkeley.