Την προηγούμενη εβδομάδα ξεκινήσαμε με μια πρώτη αναφορά στις μη τυπικές δεξιότητες (soft skills) που λείπουν από τους νεοεισερχομένους στην αγορά εργασίας (σύμφωνα με την έρευνα της McKinsey). Δεξιότητες που το παιδί σας μπορεί να αποκτήσει και να αναπτύξει μέσα από παράπλευρες δραστηριότητες με τις οποίες μπορεί να απασχοληθεί κατά τη διάρκεια των σπουδών του. Ας δούμε μερικές ακόμα.

AIESEC και MKO Μέσα στο πανεπιστήμιο το παιδί σας θα συναντήσει αρκετούς μη κυβερνητικούς οργανισμούς, οι οποίοι θα ασχολούνται με διαφορετικά αντικείμενα. Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η AIESEC. Αποτελεί τον μεγαλύτερο φοιτητικό οργανισμό στον κόσμο, ο οποίος προσφέρει στους φοιτητές δύο πολύ σημαντικές ευκαιρίες:

α) Τη δυνατότητα να αναλάβουν αρμοδιότητες μέσα στον οργανισμό, κάνοντας αίτηση για συγκεκριμένες θέσεις/ευκαιρίες που δημιουργούνται, κι έτσι να καταλάβουν πώς λειτουργεί από μέσα ένας ζωντανός οργανισμός (ο οποίος μοιάζει πάρα πολύ στη δομή του με τη δομή μιας μεσαίας επιχείρησης).

β) Την ευκαιρία να κάνουν πρακτική άσκηση στο εξωτερικό δουλεύοντας πάνω στο αντικείμενό τους σε εταιρεία άλλης χώρας. Βελτιώνουν σε μεγάλο βαθμό τα αγγλικά τους, μαθαίνουν να προσαρμόζονται σε νέο εργασιακό περιβάλλον και αποκτούν εμπειρία στον τομέα που τους ενδιαφέρει.

Erasmus Αλλος ένας οργανισμός που μπορεί να δώσει την ευκαιρία στο παιδί σας να δοκιμάσει την εμπειρία του εξωτερικού και να επωφεληθεί από αυτό. Χιλιάδες παιδιά αφιερώνουν ένα εξάμηνο (ή χρόνο) για να παρακολουθήσουν τα ίδια μαθήματα που κάνουν και στην Ελλάδα, σε πανεπιστήμιο του εξωτερικού. Δικτυώνονται με χιλιάδες νέους από όλο τον κόσμο, μαθαίνουν να συνυπάρχουν με ανθρώπους από διαφορετικές κουλτούρες, ζούνε έντονα την εμπειρία του εξωτερικού και φυσικά τα αγγλικά τους ισχυροποιούνται σε μεγάλο βαθμό από την καθημερινή εξάσκηση (εδώ δικαιώνεται ο… αγώνας της ελληνίδας μάνας για να μάθει το παιδί αγγλικά!).

TED.com και Coursera.org Δείτε τα προσεκτικά! Στο μεν TED.com το παιδί σας θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει ομιλίες των 5, 10 και 20 λεπτών, από ανθρώπους που είτε έχουν πετύχει κάποιο αξιοθαύμαστο επίτευγμα στη ζωή τους, είτε έχουν να διηγηθούν μια σημαντική προσωπική ιστορία, είτε θεωρούνται πετυχημένοι στον τομέα τους και θα παραθέσουν κάποιες επιμορφωτικές πρακτικές. Θα μπορεί να ακούσει επαγγελματίες από πολλές και διαφορετικές επιστήμες (φυσικοί, γιατροί, γεωπόνοι, μηχανικοί, πληροφορικάριοι κ.ά.) και να εμπνευστεί από αυτούς. Στο δε Coursera.org καθηγητές από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου (το Harvard, το MIT, το Cambridge, το INSEAD κ.λπ.) παραθέτουν ΔΩΡΕΑΝ μαθήματα για όλα τα επιστημονικά αντικείμενα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, αν το παιδί σας ενδιαφέρεται να ασχοληθεί με την πληροφορική στο μέλλον, μπορεί από το λύκειο να μάθει να προγραμματίζει, να μάθει να διαβάζει και να γράφει κώδικα, ακόμη και να φτιάχνει τα δικά του προγράμματα και να τα πουλάει!

Κι άλλο ένα bonus για το τέλος… Βάλτε το παιδί από νωρίς στη νοοτροπία ότι θα πρέπει να δουλέψει κατά τη διάρκεια των σπουδών. Πλέον η αγορά εργασίας απαιτεί προϋπηρεσία και εμπειρία του υποψηφίου σε εργασιακό περιβάλλον για να είναι ανταγωνιστικός.

Οι Σπύρος Μιχαλούλης και Νίκος Παυλάκος είναι συγγραφείς του βιβλίου «Πάμε… Πανεπιστήμιο 2014», εκδόσεις Orientum – Σύμβουλοι Σταδιοδρομίας

INFO

Στείλτε μας e-mail στο orientum@orientum.gr και κερδίστε εντελώς ΔΩΡΕΑΝ το «Πάμε… Πανεπιστήμιο 2014», το οποίο θα μπορείτε να παραλάβετε από τα γραφεία μας στο Ν. Ψυχικό εντός μιας εβδομάδας. Για περισσότερες πληροφορίες για τον επαγγελματικό προσανατολισμό του παιδιού σας μπείτε στο www. orientum.gr